Gabonakolbász

| Gabonakolbász receptek
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: több mint 2 óra tapasztalatot kíván átlagos ár
Kép nélkül
Adag: 70 dkg
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
10 dkg biobúza
5 dkg biorozs
10 dkg biozabpehely
18 dl víz
1 evőkanál Vegeta
3 gerezd zúzott fokhagyma
1 késhegynyi őrölt bors
2 evőkanál fűszerpaprika
1 mokkáskanál füstízű só
¾ dl olaj

Elkészítés:

1. Előző este válogassuk át, majd alaposan mossuk meg a biobúzát, valamint a biorozst, és öntsünk rá 1,5 liter vizet.

2. Másnap lassú tűzön főzzük kb. 2 órán át, amíg teljesen megpuhul.

3. Közben a biozabpehelyre öntsünk 3 dl vizet, adjunk hozzá 1 evőkanál Vegetát, és lángterelő felett, időnként megkeverve főzzük kb. negyedóráig, amíg megpuhul. Utána fedő nélkül, állandóan keverve sűrítsük még pár percig, hogy formálható masszává váljon, majd vegyük le a tűzről. (Akkor jó, amikor megáll a kanál benne.)

4. A megpuhult gabonaszemeket szűrjük le, és bő vízzel leöblítve hajtsuk át egy 5 mm lyukátmérőjű tárcsával ellátott húsdarálón, majd adjuk a krém sűrűségű masszához. (Ne hagyjuk lehűlni egyik nyersanyagot se, mert nehezen lehet összedolgozni.) Keverjük bele az áttört fokhagymát, a fűszerpaprikát, az őrölt borsot és az étolajat.

5. Olajozzunk ki egy nagyobb méretű zománcozott tepsit, és simítsuk bele a villával alaposan összedolgozott masszát. Közepes tűzön (210 °C-on) süssük 10 percig. (Ne pirítsuk tovább, mert kiszárad, és szétesik.)

6. Kivéve hagyjuk teljesen lehűlni. Végül egyenletesen elosztva szórjuk rá a füstízű sót, villával jól dolgozzuk össze, majd formáljunk belőle kolbász vastagságú rudakat, és csomagoljuk száraz celofánba. (A göngyölés irányába csavarjuk jó szorosra. A celofán méretét a kolbász vastagságához, és hosszához igazítsuk. Ne készítsük túl vékonyra, mert hamar kiszárad. Ha a szójás hurkához használt celofándarabkákba csomagoljuk, 4 darabot használjunk hozzá.)

7. Hűtőszekrénybe rakva néhány napig érleljük. Vajas kenyérre rakva finom szendvicset készíthetünk belőle.

8. Amennyiben a gabonamagvakat barna rizzsel helyettesítjük, Rizskolbászt kapunk. Hűtőszekrényben tárolva 2-3 hétig is eláll a növényi eredetű kolbász. Ezt követően sem romlik meg, hanem kiszárad. A kiszáradást úgy késleltethetjük, hogy kétrétegű papírba göngyölve tároljuk. Polietilénfóliába ne csomagoljuk, és nejlonzacskóba se rakjuk, mert ettől befülled, és megromlik. Mélyhűtőbe se tegyük, mert megnyálkásodik.

Különleges alkalmazási módja ennek a tölteléknek, hogy apró darabokra csipkedve tálcára rakjuk, és szobahőmérsékleten kiszárítjuk. (Célszerűbb a kiszáradt maradékot megőrölni.) Kávédarálóval porrá őrölve igen finom ízesítőanyag lesz belőle, amit a gomasszióhoz hasonlóan használhatunk. Salátákra, szendvicsekre szórva pikáns íz érhető el vele. (Papírzacskóba rakva, hűtőszekrényben tároljuk. Most se zárjuk le légmentesen, mert ha befülled, ebben az állapotában is megromlik.)

Gabonakolbász
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Lefotóztam!
Ha készítettél fotót róla, töltsd fel itt!

Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 18103 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Kép nélkül
Gabonakolbász
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Lefotóztam!
Ha készítettél fotót róla, töltsd fel itt!

Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
szólj hozzá, értékelj

Kapcsolódó receptek (biobúza, biorozs, biozabpehely összetevők alapján)