Lencseleves burgonyával és sonkával

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 30 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Lencseleves burgonyával és sonkával
Adag: 5 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
30 dkg lencse
25 dkg kockára vágott burgonya
12 dkg kockára vágott füstölt sonka
2 teáskanál vaj
5 dl víz
1 gerezd zúzott fokhagyma
4 és fél dl csirkealaplé
1 db apróra vágott vöröshagyma
2 db apróra vágott sárgarépa
1 evőkanál sűrített paradicsom
¼ teáskanál szárított zsálya
vagy
¼ teáskanál szárított rozmaring
ízlés szerint
ízlés szerint apróra vágott petrezselyem
ízlés szerint bors

Elkészítés:

1. A lencsét szükség esetén kiválogatjuk, majd hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük és egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk.

2. Egy nagy fazékban vagy tűzálló edényben megolvasztott vajba közepes lángon beleforgatjuk a vöröshagymát, a sárgarépát és a fokhagymát, majd e zöldségeket lefedve, gyakori kevergetés mellett 4-5 percig pároljuk, hogy a vöröshagyma üveges legyen.

3. A zöldségekhez keverjük a lencsét, beleöntjük a vizet, majd beleszórjuk a babérlevelet és a zsályát vagy a rozmaringot. Felforraljuk, majd takaréklángon, lefedve, 10 percig főzzük.

4. Hozzáöntjük a csirkealaplét, beletesszük a burgonyát, a sűrített paradicsomot és a sonkát. Ismét felforraljuk, majd lefedve, 25-30 perc alatt puhára főzzük a zöldségeket.

5. Ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük, kidobjuk a babérlevelet. A levest előmelegített tányérokba merjük, friss petrezselyemmel díszítjük, és tálaljuk.

Csirkealaplé

Csirkealaplé
200 dkg darabolt csirkeaprólék
0.5 dl olaj
1 nagyobb fej vöröshagyma
100 dkg hasábokra vágott vegyes zöldség
20 dkg kelkáposzta
2 gramm szegfűbors
2 gramm fekete bors
1 ág zellerlevél vagy

1. Sós, hideg vízben feltesszük főzni a húst, a hagymát, a kelkáposztát, fűszereket, sót.

2. A zöldségeket megpirítjuk az olajon, majd a leveshez adjuk.

3. Lassan és hosszasan főzzük, majd leszűrjük.

Levesek, főzelékek és mártások készítésekor használjuk.

Lencseleves burgonyával és sonkával
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1207 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Burgonya Burgonya
(Vince Kiadó, 2008)

A burgonya kétségtelenül az egyik legváltozatosabban felhasználható zöldségféle. Kiváló a tápértéke, hiszen rostokban gazdag, zsírban pedig szegény, ezért ideális az egészségtudatos emberek számára. Ráadásul egyszerűen... bővebben...
Lencseleves burgonyával és sonkával
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Burgonya Burgonya
(Vince Kiadó, 2008)

A burgonya kétségtelenül az egyik legváltozatosabban felhasználható zöldségféle. Kiváló a tápértéke, hiszen rostokban gazdag, zsírban pedig szegény, ezért ideális az egészségtudatos emberek számára. Ráadásul egyszerűen... bővebben...
lexikon