Sárgarépaleves rómaiköménnyel

Elkészítési idő: 50 perc Munkaidő: 15 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Sárgarépaleves rómaiköménnyel
Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
¾ teáskanál őrölt római kömény
35 dkg karikára vágott sárgarépa
2 szál vékonyra szeletelt szárzeller
3 evőkanál vaj
3 dl zsírszegény tej
2 teáskanál sűrített paradicsom
1 db apróra vágott vöröshagyma
2 teáskanál citromlé
12 dkg kockára vágott burgonya
1 gerezd zúzott fokhagyma
2 db friss babérlevél
vagy
2 db szárított babérlevél
8 és fél dl csirkealaplé
vagy
8 és fél dl zöldségleves
ízlés szerint bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. Egy nagy fazékban, a megolvasztott vajban a vöröshagymát és a fokhagymát üvegesre pirítjuk.

2. Beleforgatjuk a sárgarépát, és takaréklángon, gyakran megkeverve további 5 percig pároljuk - vigyázzunk, hogy ne barnuljon meg.

3. Hozzáadjuk a csirkealaplét vagy a zöldségalaplét, a római köményt, a szárzellert, a burgonyát, a sűrített paradicsomot, a citromlét és a babérleveleket, sózzuk, borsozzuk, majd felforraljuk, aztán lefedve 30 percig főzzük, hogy a zöldségek megpuhuljanak.

4. Kidobjuk a babérleveleket, a levest hagyjuk kicsit hűlni. Az egészet szitán áttörjük, vagy krémes állagúra turmixoljuk.

5. A krémlevest tiszta fazékba töltjük, és a tejet hozzáöntve takaréklángon felforraljuk. Megkóstoljuk, és szükség esetén még egyszer ízesítjük.

6. Előmelegített tányérokba merjük, zsenge zellerlevelekkel díszítjük, és tálaljuk.

Csirkealaplé

Csirkealaplé
200 dkg darabolt csirkeaprólék
0.5 dl olaj
1 nagyobb fej vöröshagyma
100 dkg hasábokra vágott vegyes zöldség
20 dkg kelkáposzta
2 gramm szegfűbors
2 gramm fekete bors
1 ág zellerlevél vagy

1. Sós, hideg vízben feltesszük főzni a húst, a hagymát, a kelkáposztát, fűszereket, sót.

2. A zöldségeket megpirítjuk az olajon, majd a leveshez adjuk.

3. Lassan és hosszasan főzzük, majd leszűrjük.

Levesek, főzelékek és mártások készítésekor használjuk.

Zöldségalaplé

Kép nélkül
0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 nagy csipet
1 evőkanál reszelt narancshéj
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.

Sárgarépaleves rómaiköménnyel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1521 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Burgonya Burgonya
(Vince Kiadó, 2008)

A burgonya kétségtelenül az egyik legváltozatosabban felhasználható zöldségféle. Kiváló a tápértéke, hiszen rostokban gazdag, zsírban pedig szegény, ezért ideális az egészségtudatos emberek számára. Ráadásul egyszerűen... bővebben...
Sárgarépaleves rómaiköménnyel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Burgonya Burgonya
(Vince Kiadó, 2008)

A burgonya kétségtelenül az egyik legváltozatosabban felhasználható zöldségféle. Kiváló a tápértéke, hiszen rostokban gazdag, zsírban pedig szegény, ezért ideális az egészségtudatos emberek számára. Ráadásul egyszerűen... bővebben...
szótár