Francia hagymaleves

Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 15 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Francia hagymaleves
Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 db vékonyra szeletelt vöröshagyma
3 és fél dl víz
5 dkg liszt
½ teáskanál
másfél dl száraz sherry
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 evőkanál kristálycukor
4 és fél dl erőleveskocka
2 evőkanál vörösborecet
másfél dl száraz fehérbor
1 evőkanál olívaolaj
5 dkg vaj
A díszítéshez:
ízlés szerint petrezselyem
A pirított kenyérhez:
3 dkg reszelt parmezán sajt
2 evőkanál olívaolaj
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 kisebb bagett

Elkészítés:

1. A vajat és az olívaolajat nagy serpenyőben felforrósítjuk, beletesszük a hagymát, és kb. 20 perc alatt aranybarnára pirítjuk (1. kép).

2. Hozzáadjuk a fokhagymát és a cukrot (2. kép), és addig kevergetjük, amíg a cukor karamellizálódik. Aláöntjük az ecetet is, és 2 percig pároljuk. A hagymát liszttel meghintjük, és állandóan kevergetve, 1 percig pirítjuk. Felöntjük a sherryvel, a fehérborral, az erőlevessel és 3,5 dl vízzel. Folyamatosan keverjük, amíg a leves felforr és kissé besűrűsödik (3. kép). Kis lángon további 25 percig főzzük.

3. A sütőt 210°C-ra előmelegítjük. Megforrósított olívaolajon megpirítjuk a fokhagymát, és megkenjük vele a kenyerek mindkét oldalát (4. kép). A szeletek tetejét megszórjuk a reszelt parmezán sajttal, és sütőben 5 perc alatt ropogósra pirítjuk.

4. Tálaláskor minden levestányér aljára egy pirítóst helyezünk, ráöntjük a forró levest, és petrezselyemmel díszítjük.

Francia hagymaleves Francia hagymaleves Francia hagymaleves Francia hagymaleves
Fontos, hogy a hagymát szép barnára pirítsuk, ez adja a leves jellegzetes ízét. A karamell szép barna színt ad a levesnek. A hagyma pirítását mindig erős tűzön kezdjük, majd, ha már valamennyit puhult, vegyük kisebbre a lángot, és lassan pirítsuk tovább.
A fokhagymás-parmezános kenyeret más ételek kísérőjeként is kínálhatjuk, különösen saláták mellé. A sajtos változat táplálóbb és gazdagabb, mint az egyszerű fokhagymás pirítós.
Francia hagymaleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1890 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Francia ízek Francia ízek
(Vince Kiadó, 2000)

A francia házias ízeknek nincs párjuk. Franciaország különböző területei a helyi adottságoknak megfelelően elképesztő változatossággal kínálják a gazdag, nehezebb és a kifinomult, könnyed ételek széles skáláját. A francia... bővebben...
Francia hagymaleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Francia ízek Francia ízek
(Vince Kiadó, 2000)

A francia házias ízeknek nincs párjuk. Franciaország különböző területei a helyi adottságoknak megfelelően elképesztő változatossággal kínálják a gazdag, nehezebb és a kifinomult, könnyed ételek széles skáláját. A francia... bővebben...
most van szezonja