Borban sült sertéskolbász
Salsicce al vino



Elkészítés:
1. A kolbász bőrét néhány helyen tűvel megszurkáljuk, majd serpenyőben kissé megsütjük, közben az ecettel egyenletesen meglocsoljuk.
2. Amikor az ecet elfő, a kolbászokat leöntjük a fehérborral, és készre sütjük.
A forró kolbász grillezett vagy sütőben megpirított polentaszeletekkel kiváló.
Polenta alaprecept
1. Fazékban a sós vizet csipetnyi kukoricadarával felteszünk főni, ezzel megelőzhetjük a dara csomósodását. A többi kukoricadarát lassan, állandó keverés mellett a forrásban lévő vízbe szórjuk.
2. Ekkor csökkentjük a hőt, és állandó keverés mellett a darát 45 percig főzzük. Minél jobban keményedik a polenta, annál erősebben kell keverni. Ha mégis csomó képződik benne, azt a keverőlapáttal a fazék oldalán szétnyomkodjuk.
Vigyázat: a kása nagyon forró lesz. Főzés közben hólyagok keletkeznek, amik szétpukkannak és kispriccelhetnek a fazékból.
A polenta akkor kész, ha elválik az edény aljáról (a fazék alján esetleg egy égettebb kéreg képződik), deszkára kiborítjuk, és kés lapjával elsimítjuk. Amíg forró, cérnával, ha kihűlt, késsel könnyen szeletelhető.