Libamájszeletek roston, sült almával



Elkészítés:
1. A libamájat megtisztítjuk, az epe körüli zöld részt eltávolítjuk, hideg vízben jól megmossuk, tiszta ruhával leszárítjuk, majd egyforma szeleteket, illetve érmeket vágunk belőle.
2. A libamájakat nem klopfoljuk, hanem a kés lapjával egyenletesre formázzuk. Sózzuk, mindkét oldalát lisztbe mártjuk.
3. Rozsdamentes serpenyőben vajat hevítünk, majd a libamáj mindkét oldalát szép pirosra sütjük, vigyázva, hogy a libamáj szét ne menjen (ezért nagy óvatosságot igényel a sütése). 4. A kész libamájat a zsiradékból kivesszük, a visszamaradt zsiradékban a magházától eltávolított almaszeleteket megsütjük.
5. Az almaszeleteket a zsiradékból kivéve a zsírt felengedjük tokaji szamorodnival, ízesítjük finomra vágott petrezselyemzölddel, majd jól beforraljuk. Tálalásig félretesszük.
6. A következőképpen tálaljuk:
Előmelegített tűzálló edényre helyezzük a roston sült libamájszeleteket, mindegyik tetejére teszünk egy darab roston sült almát, és meglocsoljuk a félretett tokaji boros zsűvel. Köretnek szalmaburgonyát, rizibizit vagy burgonyapürét adunk.
(Lukács István mesterszakács receptje)