Dolma
Dolmadesz, Japrak, Padlutka, Podlupka, Tőtike, Yaprak



Elkészítés:
1. A szőlőleveleket hideg vízzel leöblítjük, majd meleg vízben 60 percig áztatjuk és leszűrjük. A hagymát 1 dl olajban takarék-lángon 5 percig pároljuk (1. kép), majd lefedve 5 percig állni hagyjuk.
2. A rizst, az újhagymát, a fűszereket belekeverjük (2. kép). A szőlőleveleket eres felükkel felfelé egymás mellé fektetjük.
3. Mindegyik levélre 3-3 kiskanálnyi rizst halmozunk, a két végüket ráhajtjuk, majd összegöngyöljük, mintha töltött káposztát készítenénk (3. kép).
4. Egy mély, vastag falú lábas aljára egy sor göngyöleget fektetünk, és olajjal meglocsoljuk. Ismét szőlőlevéltekercs következik, és ezt addig folytatjuk, amíg a hozzávalókból tart. Annyi vízzel öntjük le, hogy ellepje, és tűzre téve, fedő alatt kis lángon kb. 45 percig főzzük. Szűrőlapáttal tálra szedve, citromlével megöntözve, lefedve pihentetjük (4. kép). Melegen vagy hidegen kínáljuk.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |