Dolma

Dolmadesz, Japrak, Padlutka, Podlupka, Tőtike, Yaprak

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Dolma
Adag: 6 főre (35 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
25 dkg konzerv szőlőlevél
16 dkg főtt rizs
másfél dl olívaolaj
2 fej összevágott vöröshagyma
1 evőkanál citromlé
6 szál összevágott újhagyma
1 csokor finomra vágott kapor
1 evőkanál apróra vágott mentalevél
4 dl víz
ízlés szerint
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors

Elkészítés:

1. A szőlőleveleket hideg vízzel leöblítjük, majd meleg vízben 60 percig áztatjuk és leszűrjük. A hagymát 1 dl olajban takarék-lángon 5 percig pároljuk (1. kép), majd lefedve 5 percig állni hagyjuk.

2. A rizst, az újhagymát, a fűszereket belekeverjük (2. kép). A szőlőleveleket eres felükkel felfelé egymás mellé fektetjük.

3. Mindegyik levélre 3-3 kiskanálnyi rizst halmozunk, a két végüket ráhajtjuk, majd összegöngyöljük, mintha töltött káposztát készítenénk (3. kép).

4. Egy mély, vastag falú lábas aljára egy sor göngyöleget fektetünk, és olajjal meglocsoljuk. Ismét szőlőlevéltekercs következik, és ezt addig folytatjuk, amíg a hozzávalókból tart. Annyi vízzel öntjük le, hogy ellepje, és tűzre téve, fedő alatt kis lángon kb. 45 percig főzzük. Szűrőlapáttal tálra szedve, citromlével megöntözve, lefedve pihentetjük (4. kép). Melegen vagy hidegen kínáljuk.

Dolma Dolma Dolma Dolma
A maradék rizs nagyon kiszárad, ezért a legjobb hirtelen átsütni. A rizs maradékát mindig hűtőszekrényben, sosem szobahőmérsékleten tároljuk, mert gyorsan romlik.
Friss, permetezetlen szőlőlevélből is készíthetjük, ilyenkor a leveleket 2-3 percre forrásban lévő vízbe rakjuk, majd leszűrjük.
Dolma
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 3310 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Görög ízek Görög ízek
(Vince Kiadó, 1998)

A görög konyha a Földközi-tenger legínycsiklandóbb ízeit egyesíti. A citrom, a fokhagyma, olíva, bárány, hal, paradicsom, padlizsán gyakran keleti fűszerekkel keveredik. A leghíresebb fogások, - a klasszikus görög saláta,... bővebben...
Dolma
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Görög ízek Görög ízek
(Vince Kiadó, 1998)

A görög konyha a Földközi-tenger legínycsiklandóbb ízeit egyesíti. A citrom, a fokhagyma, olíva, bárány, hal, paradicsom, padlizsán gyakran keleti fűszerekkel keveredik. A leghíresebb fogások, - a klasszikus görög saláta,... bővebben...
most van szezonja