Padlizsános tészta

Hilopitesz me melidzanesz, Petura

| Paradicsomos hilopitesz receptek
Elkészítési idő: 90 perc Munkaidő: 25 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Padlizsános tészta
Adag: 8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg reszelt kefalotiri sajt
200 dkg padlizsán
100 dkg hámozott paradicsom
4 gerezd finomra vágott fokhagyma
2 és fél dl extraszűz olívaolaj
6 evőkanál vaj
ízlés szerint
ízlés szerint őrölt feketebors

Elkészítés:

1. A padlizsánt meghámozzuk, megmossuk, és hosszában vékony szeletekre vágjuk. Megsózzuk, 60 percen át állni hagyjuk, majd a szeleteket kissé kinyomkodjuk.

2. Felforrósítjuk az olajat, és a fokhagymát megpároljuk benne.

3. Az előzőleg pürésített paradicsomot hozzáadjuk, sóval, borssal fűszerezzük, és közepes lángon 10 percig főzzük.

4. Beletesszük a padlizsánt, a hőmérsékletet csökkentjük, és 40 percig pároljuk.

5. A hilopiteszt, azaz a görög száraztésztát nem túl sok sós vízben megfőzzük (annyi vízben, amennyit a tészta főzés közben felvesz), és vajban megforgatjuk.

A mártással és reszelt sajttal tálaljuk.

Görög száraztészta

Görög száraztészta
20 dkg finomszemcséjű búzadara
150 dkg búzaliszt
2 evőkanál
8 db tojás
2.5 dl tej

1. A tejet a búzadarával és a sóval elkeverjük, és letakarva 60 percen át állni hagyjuk.

2. A lisztet teknőbe tesszük, kézzel mélyedést nyomunk bele, és beleütjük a tojásokat (1. kép).

3. A darás tejet hozzáadjuk (2. kép), és az egészet sima tésztává dolgozzuk össze (szükség esetén adhatunk hozzá vizet) (3. kép). Letakarva 60 percen át pihentetjük.

4. A tésztát kisebb darabokra osztjuk, az egyiket vékony sodrófával nagyon vékonyra nyújtjuk (4. kép). Néhány percig száradni hagyjuk, majd a tésztát késsel egyforma vékony csíkokra, ezeket pedig ismét darabokra vágjuk.

5. A maradék tésztával ugyanígy járunk el. Vagy: a maradék tésztát a sodrófára is tekerhetjük, hosszában a fáig felvágjuk, és "lehámozzuk" a fáról.

6. Az egymáson fekvő csíkokat kb. 1 cm-es széles "hilopiteszre" vágjuk.

A tésztát vászonabroszra téve jól szellőző, meleg, száraz helyen 4-5 napig szárítjuk. Az abroszt összekötjük, és a pincében vagy a kamrában felakasztjuk.

Padlizsános tészta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1531 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Görög kulinária
Görög kulinária
(Vince Kiadó, 2007)

Aki felkeresi a görögök földjét, szívesen megismerkedik konyhájukkal is. Milyen ételeket ettek a görögök a poliszokban? Miből készül a feta? Hol van az ország garnéla-"fellegvára"? Mi jellemzi a mai görögök étkezési... bővebben...
Padlizsános tészta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Görög kulinária
Görög kulinária
(Vince Kiadó, 2007)

Aki felkeresi a görögök földjét, szívesen megismerkedik konyhájukkal is. Milyen ételeket ettek a görögök a poliszokban? Miből készül a feta? Hol van az ország garnéla-"fellegvára"? Mi jellemzi a mai görögök étkezési... bővebben...
szólj hozzá, értékelj