Görög száraztészta

Hilopitesz, Petura

Elkészítési idő: 120 perc Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Görög száraztészta
Adag: 200 dkg
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
20 dkg finomszemcséjű búzadara
150 dkg búzaliszt
2 evőkanál
8 db tojás
2 és fél dl tej

Elkészítés:

1. A tejet a búzadarával és a sóval elkeverjük, és letakarva 60 percen át állni hagyjuk.

2. A lisztet teknőbe tesszük, kézzel mélyedést nyomunk bele, és beleütjük a tojásokat (1. kép).

3. A darás tejet hozzáadjuk (2. kép), és az egészet sima tésztává dolgozzuk össze (szükség esetén adhatunk hozzá vizet) (3. kép). Letakarva 60 percen át pihentetjük.

4. A tésztát kisebb darabokra osztjuk, az egyiket vékony sodrófával nagyon vékonyra nyújtjuk (4. kép). Néhány percig száradni hagyjuk, majd a tésztát késsel egyforma vékony csíkokra, ezeket pedig ismét darabokra vágjuk.

5. A maradék tésztával ugyanígy járunk el. Vagy: a maradék tésztát a sodrófára is tekerhetjük, hosszában a fáig felvágjuk, és "lehámozzuk" a fáról.

6. Az egymáson fekvő csíkokat kb. 1 cm-es széles "hilopiteszre" vágjuk.

A tésztát vászonabroszra téve jól szellőző, meleg, száraz helyen 4-5 napig szárítjuk. Az abroszt összekötjük, és a pincében vagy a kamrában felakasztjuk.

Görög száraztészta Görög száraztészta Görög száraztészta Görög száraztészta
A görög konyha specialitásai közé tartozik a hilopitesz, az összetéveszthetetlen házi tészta is. Széles vagy rövid, vékony, néha kissé egyenetlen, és nincs két egyforma. Elnevezése vidékenként változhat. Így a házi tésztát Makedóniában és Trákiában peturának nevezik. A kész hilopiteszt nedvesebbnek érezzük, mint a szokásos tésztákat, mert kevés vízben főzik, hogy lehetőleg ne is kelljen leönteni róla. Köretként sokoldalúan felhasználható, vagy csupán egy kis reszelt juhsajttal megszórva egyszerű fogásnak is megteszi.
Görög száraztészta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1697 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Görög kulinária
Görög kulinária
(Vince Kiadó, 2007)

Aki felkeresi a görögök földjét, szívesen megismerkedik konyhájukkal is. Milyen ételeket ettek a görögök a poliszokban? Miből készül a feta? Hol van az ország garnéla-"fellegvára"? Mi jellemzi a mai görögök étkezési... bővebben...
Görög száraztészta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Görög kulinária
Görög kulinária
(Vince Kiadó, 2007)

Aki felkeresi a görögök földjét, szívesen megismerkedik konyhájukkal is. Milyen ételeket ettek a görögök a poliszokban? Miből készül a feta? Hol van az ország garnéla-"fellegvára"? Mi jellemzi a mai görögök étkezési... bővebben...
szólj hozzá, értékelj