Libapecsenye boros szilvával

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Libapecsenye boros szilvával
Adag: 10 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 dl vörösbor
200 dkg aszalt szilva
1 db hízott liba
1 darabka fahéj
1 db tisztított sárgarépa
½ csokor petrezselyemzöld
1 db citrom
1 db tisztított petrezselyemgyökér
1 fej tisztított vöröshagyma
1 db birsalma
1 gerezd fokhagyma
ízlés szerint szegfűszeg
ízlés szerint
ízlés szerint szurokfű
ízlés szerint bazsalikom
ízlés szerint porcukor
ízlés szerint majoránna
ízlés szerint őrölt bors

Elkészítés:

1. A libát megtisztítjuk, a tokokat eltávolítjuk, jól megmossuk.

2. Kívül-belül alaposan megsózzuk, belsejét majorannával, őrölt borssal, őrölt szurokfűvel, bazsalikommal fűszerezzük, teszünk bele pici fokhagymát, vöröshagymát, megmosott, negyedekre vágott birsalmát, valamint szálas petrezselyemzöldet.

3. Az így előkészített libát megfelelő nagyságú tepsibe helyezzük, mellé rakjuk a szeletekre vágott tisztított sárgarépát és petrezselyemgyökeret, kevés vizet öntünk alá, majd sütőbe téve állandó locsolás mellett kb. 3 órán keresztül egyenletes pirosra, ropogósra sütjük. Ha a szaftját elsüli, kevés víz vagy csontlé hozzáadásával pótoljuk.

4. A készre sült libát egyenlő darabokra vágjuk, saját szaftjával meglocsoljuk, és vörös borban párolt szilvával tálaljuk.

5. Adhatunk mellé hagymás resztelt burgonyát, vagy pezsgővel párolt vöröskáposztát is.

Vörösboros szilva elkészítése:

A megmosott aszaltszilvát kevés cukorral, citrommal, szegfűszeggel és fahéjjal vörösborban (pl.Soproni kékfrankosban) fedő alatt kb. 15-20 percig pároljuk.

Adhatjuk a libasülthöz hidegen, vagy a liba szaftjában melegítve, melegen.

(Lukács István mesterszakács receptje)

Testes vörösbort kínáljunk hozzá.
Kb. 8 kg-os hízott libát válasszunk.
Könnyű, száraz, fiatalon fogyasztandó, zamatos, kevés csersavval rendelkező vörösbor illik hozzá.
Száraz rozé illik hozzá.

Hagymás burgonya

Kép nélkül
150 dkg burgonya
3 dkg
5 dkg zsír

A héjában, sós vízben megfőtt burgonyát leszűrjük, majd forrón meghámozzuk. Késsel apró, egyenletes darabokra vágjuk, közben a finomra vágott hagymát felhevített zsírban aranysárgára pirítjuk. Azonnal rátesszük az összeaprított burgonyára, és nagyon jól összekeverjük. Egy zsírral kikent edénybe átrakjuk, és nyílt lángon az alját megpirítjuk. Előmelegített tálra úgy borítjuk ki, hogy pirított oldala legyen felül.

Párolt vöröskáposzta birsalmával

Kép nélkül
1 db vékonyra szeletelt vöröskáposzta
2 nagyobb szeletelt birsalma
1 dl olaj
1 evőkanál kristálycukor
10 szem szegfűszeg
1 dl száraz pezsgő vagy
ízlés szerint ecet
ízlés szerint
ízlés szerint köménymag

A cukrot, szárazon barnára pirítjuk. Hozzáadjuk a szegfűszeget, köményt melyeket egy pillanatig pirítunk.

Hozzáadjuk a káposztát és a pezsgőt, s sózzuk.

Lassan, gyakran keverve pároljuk. Amikor kezd megpuhulni hozzáadjuk a birsalmát.

Csak a főzés végén, ízlés szerint savanyítjuk.

Készítik üvegesre párolt vöröshagymával is.

Köményes sertéssült, kacsa és libasült nélkülözhetetlen körete.

Libapecsenye boros szilvával
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 3518 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
104 híres magyar recept
104 híres magyar recept
(Közgazdasági és Jogi Kiadó, 1985)

Bizonyára mindenki talál kedvére valót az előételek, a levesek, a sültek, a halak, az egytál ételek, a köretek, a tészták, az édességek között. Igaz ugyan, hogy vannak olyanok is, amelyek alapanyaga (fogas, pisztráng, libamáj)... bővebben...
Libapecsenye boros szilvával
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
104 híres magyar recept
104 híres magyar recept
(Közgazdasági és Jogi Kiadó, 1985)

Bizonyára mindenki talál kedvére valót az előételek, a levesek, a sültek, a halak, az egytál ételek, a köretek, a tészták, az édességek között. Igaz ugyan, hogy vannak olyanok is, amelyek alapanyaga (fogas, pisztráng, libamáj)... bővebben...
vegetáriánus ételek