Vadas marha



Elkészítés:
1. Lehártyázzuk a húst. Annyi vízben, amennyi a húst ellepi 15-20 percig főzzük a páchoz valókat. Még forrón a húsra öntjük. Amikor meghűlt egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
2. Másnap a húst kivesszük a pácléből. Leszárítjuk és sózzuk. 1 órát pihentetjük, majd serpenyőbe rakjuk és leöntjük forró zsírral. Minden oldalát pirosra sütjük, majd átrakjuk egy tepsibe. Ráöntjük a bort vagy kellő mennyiségű páclét, majd lefedve pároljuk.
3. Amikor kezd puhulni mellérakjuk a pácléből a zöldségeket.
4. Ha a hús megpuhult kivesszük és a zöldségeket, cukros barna rántással berántjuk.
5. Megturmixoljuk, és ekkor hozzáadjuk a tejfölt, a citromhéjat, a kaprit a levével együtt, a babért és a zöldfűszereket.
Megkóstoljuk és ha szükséges sózzuk, fűszerezzük.
6. A húst felszeleteljük és elhúzott kártyalapokként, mélyebb tálalótálba helyezzük. Köré rakjuk a burgonyakroketteket vagy a zsemlegombócokat, s ráöntjük a mártást.
Burgonyaropogós

Erősen sós vízbe feltesszük főni a burgonyát. Mellé tesszük a beirdalt hagymát és a teatojásba zárt köménymagot. A főtt burgonyát leszűrjük, jól lecsepegtetjük és burgonyanyomóval pürésítjük. Egy nagyobb tálcára szétterítve, teljesen kihűtjük, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját, a szerecsendiót és ha szükséges még sózzuk. Kicsit sósnak kell lennie, mert a liszt még felvesz valamennyit. Jól összekeverjük, és annyi lisztet adunk hozzá, hogy jól formázható tésztát kapjunk. Kis-arasznyi, 2-3 cm vastagságú hengereket formázunk, melyeket lisztbe, tojásba, ismét lisztbe, majd tojásba és ez után zsemlemorzsába mártva panírozzuk. Ily módon eljárva, sütésük közben kevésbé hajlamosak a kifakadásra. Panírozás közben könnyen deformálódnak, de ezen könnyen segíthetünk, ha némi hengergetéssel újraformázzuk őket. Forró olajban, pirosra sütjük őket. Egyszerre csak keveset rakjunk az olajba, mert az ha meghűl a panír elázik és a burgonya könnyen kifolyik. Vadashoz, szaftos húsokhoz köretként fogyasztjuk.
Zsemlegombóc

1. Felkockázzuk a zsemléket és a sütőben szalmasárgára pirítjuk.
2. A vöröshagymát a zsírban üvegesre pároljuk, majd zsírjára sütjük.
Hozzáadjuk a petrezselyemzöldet és a borsot. Egy-két keverésnyit pirítjuk, majd a kenyérkockákhoz keverjük.
3. A kenyeret leöntjük a forró húslevessel vagy sós tejjel. Jól összekeverjük és lefedve pihentetjük.
4. Közben a tojásokat, sóval habosra verjük, majd a langyosra hűlt kenyérre öntjük. Összekeverjük és annyi liszttel dolgozzuk össze, hogy jól formázható masszát kapjunk.
5. Kanálnyi darabokat, vizes kézzel gombóccá gömbölyítünk és pezsegve forró, sós, némi olajat is tartalmazó vízben kifőzzük. Ez adagonként kb. 15 perc. Szűrőkanállal kiemeljük és sós olajjal kikevert tejfölbe szedjük.
6. Jó köret szaftos húsokhoz, vadasokhoz, paprikásokhoz, minden olyan húshoz melyeket barna-, vagy belőle készített mártással tálalunk.