Vadas marha

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Kép nélkül
Adag: 6-8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
200 dkg marhafartő
vagy
vagy
ízlés szerint
A mártáshoz:
1 ág bazsalikom
1 ágacska rozmaring
2 evőkanál kapribogyó
2 dl tejföl
1 kis darab citromhéj
A pácléhez:
1 csapott evőkanál durvára tört borókabogyó
60 dkg karikára vágott sárgarépa
1 csapott evőkanál durvára tört fekete bors
1 csapott evőkanál durvára tört koriandermag
30 dkg karikára vágott fehérrépa
1 nagyobb hasábokra vágott zeller
½ dl ecet
2 dl fehérbor
5 gerezd fokhagyma
10 db babérlevél
1 nagyobb szeletelt vöröshagyma
A rántáshoz:
1 csapott evőkanál kristálycukor
5 dkg zsír
1 púpozott evőkanál liszt
A sütéshez:
10 dkg zsír

Elkészítés:

1. Lehártyázzuk a húst. Annyi vízben, amennyi a húst ellepi 15-20 percig főzzük a páchoz valókat. Még forrón a húsra öntjük. Amikor meghűlt egy éjszakára a hűtőbe tesszük.

2. Másnap a húst kivesszük a pácléből. Leszárítjuk és sózzuk. 1 órát pihentetjük, majd serpenyőbe rakjuk és leöntjük forró zsírral. Minden oldalát pirosra sütjük, majd átrakjuk egy tepsibe. Ráöntjük a bort vagy kellő mennyiségű páclét, majd lefedve pároljuk.

3. Amikor kezd puhulni mellérakjuk a pácléből a zöldségeket.

4. Ha a hús megpuhult kivesszük és a zöldségeket, cukros barna rántással berántjuk.

5. Megturmixoljuk, és ekkor hozzáadjuk a tejfölt, a citromhéjat, a kaprit a levével együtt, a babért és a zöldfűszereket.

Megkóstoljuk és ha szükséges sózzuk, fűszerezzük.

6. A húst felszeleteljük és elhúzott kártyalapokként, mélyebb tálalótálba helyezzük. Köré rakjuk a burgonyakroketteket vagy a zsemlegombócokat, s ráöntjük a mártást.

Fűszeres, erőteljes ízű, igen testes, száraz, karakteres vörösbor illik hozzá.

Burgonyaropogós

Kép nélkül
100 dkg kockára vágott burgonya
4 db tojás
1 csapott mokkáskanál őrölt szerecsendió
1 csapott mokkáskanál
Burgonya főzéséhez::
1 púpozott evőkanál
1 teáskanál köménymag
1 kis fej egész vöröshagyma
Panírozáshoz::
2 db tojás
10 dkg liszt
15 dkg zsemlemorzsa
Sütéshez::
5 dl olaj

Erősen sós vízbe feltesszük főni a burgonyát. Mellé tesszük a beirdalt hagymát és a teatojásba zárt köménymagot. A főtt burgonyát leszűrjük, jól lecsepegtetjük és burgonyanyomóval pürésítjük. Egy nagyobb tálcára szétterítve, teljesen kihűtjük, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját, a szerecsendiót és ha szükséges még sózzuk. Kicsit sósnak kell lennie, mert a liszt még felvesz valamennyit. Jól összekeverjük, és annyi lisztet adunk hozzá, hogy jól formázható tésztát kapjunk. Kis-arasznyi, 2-3 cm vastagságú hengereket formázunk, melyeket lisztbe, tojásba, ismét lisztbe, majd tojásba és ez után zsemlemorzsába mártva panírozzuk. Ily módon eljárva, sütésük közben kevésbé hajlamosak a kifakadásra. Panírozás közben könnyen deformálódnak, de ezen könnyen segíthetünk, ha némi hengergetéssel újraformázzuk őket. Forró olajban, pirosra sütjük őket. Egyszerre csak keveset rakjunk az olajba, mert az ha meghűl a panír elázik és a burgonya könnyen kifolyik. Vadashoz, szaftos húsokhoz köretként fogyasztjuk.

Zsemlegombóc

Kép nélkül
60 dkg szikkadt fehérkenyér vagy
8 db szikkadt zsemle vagy
60 dkg zsúrkenyér
1 nagyobb apróra vágott vöröshagyma
2 csokor apróra vágott petrezselyemzöld
4 db tojás
10 dkg libazsír vagy
10 dkg sertészsír vagy
1 dkg vaj
5 dl húsleves vagy
5 dl tej
ízlés szerint őrölt fehérbors
ízlés szerint
szükség szerint liszt
A főzővízhez::
2 evőkanál olaj
2 evőkanál
A mártáshoz::
2 dl tejföl
1 dl olaj
1 mokkáskanál

1. Felkockázzuk a zsemléket és a sütőben szalmasárgára pirítjuk.

2. A vöröshagymát a zsírban üvegesre pároljuk, majd zsírjára sütjük.

Hozzáadjuk a petrezselyemzöldet és a borsot. Egy-két keverésnyit pirítjuk, majd a kenyérkockákhoz keverjük.

3. A kenyeret leöntjük a forró húslevessel vagy sós tejjel. Jól összekeverjük és lefedve pihentetjük.

4. Közben a tojásokat, sóval habosra verjük, majd a langyosra hűlt kenyérre öntjük. Összekeverjük és annyi liszttel dolgozzuk össze, hogy jól formázható masszát kapjunk.

5. Kanálnyi darabokat, vizes kézzel gombóccá gömbölyítünk és pezsegve forró, sós, némi olajat is tartalmazó vízben kifőzzük. Ez adagonként kb. 15 perc. Szűrőkanállal kiemeljük és sós olajjal kikevert tejfölbe szedjük.

6. Jó köret szaftos húsokhoz, vadasokhoz, paprikásokhoz, minden olyan húshoz melyeket barna-, vagy belőle készített mártással tálalunk.

Vadas marha
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Lefotóztam!
Ha készítettél fotót róla, töltsd fel itt!

Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1819 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Sauer Győző Sauer Győző
gasztroABC

Kép nélkül
Vadas marha
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Lefotóztam!
Ha készítettél fotót róla, töltsd fel itt!

Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Sauer Győző Sauer Győző
gasztroABC

hírlevél