Zsemlegombóc



Elkészítés:
1. Felkockázzuk a zsemléket és a sütőben szalmasárgára pirítjuk.
2. A vöröshagymát a zsírban üvegesre pároljuk, majd zsírjára sütjük.
Hozzáadjuk a petrezselyemzöldet és a borsot. Egy-két keverésnyit pirítjuk, majd a kenyérkockákhoz keverjük.
3. A kenyeret leöntjük a forró húslevessel vagy sós tejjel. Jól összekeverjük és lefedve pihentetjük.
4. Közben a tojásokat, sóval habosra verjük, majd a langyosra hűlt kenyérre öntjük. Összekeverjük és annyi liszttel dolgozzuk össze, hogy jól formázható masszát kapjunk.
5. Kanálnyi darabokat, vizes kézzel gombóccá gömbölyítünk és pezsegve forró, sós, némi olajat is tartalmazó vízben kifőzzük. Ez adagonként kb. 15 perc. Szűrőkanállal kiemeljük és sós olajjal kikevert tejfölbe szedjük.
6. Jó köret szaftos húsokhoz, vadasokhoz, paprikásokhoz, minden olyan húshoz melyeket barna-, vagy belőle készített mártással tálalunk.
Csontalaplé

1. A csontokat 4-5 liter hideg vízben kezdjük, lassan, szinte pezsegtetve főzni. A habját nem szükséges leszedni, mert abból is zamatanyagok főnek ki.
2. Ha elfőtte a habját hozzáadjuk a zöldségeket, a fűszereket, sót.
3. Lassan 3-4 órán keresztül főzzük. A végén kb. 1-2 liternyire befőzzük, majd leszűrjük.
4. A szűrletet lezsírozzuk és hagyjuk teljesen leülepedni, majd a ruskosáról lemerjük a kristálytiszta csontlét. Különböző levesbetétekkel fogyaszthatjuk is, de főleg más levesek, főzelékek, mártások készítésekor, alapléként használhatjuk. Mézsűrűségűre beforralva ízkivonatot kapunk, melyből egy kanálnyi is elég egy étel ízesítésére. Kitűnően pótolja a húsleveskockát és hűtőben hónapokig tárolható.