Karalábéfőzelék

Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 20 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Karalábéfőzelék
Eszközök: fazék, kés, tűzhely, vágódeszka
Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
100 dkg hasábokra vágott karalábé
5 dkg vaj
1 evőkanál liszt
1 teáskanál édes fűszerpaprika
1 csokor apróra vágott petrezselyemzöld
1 evőkanál kristálycukor
2 dl tejszín
vagy
2 dl tejföl
ízlés szerint citromlé
ízlés szerint fehér bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A forró vajban, a cukrot és a sót hozzáadva, saját levében pároljuk-pirítjuk a karalábét.

2. Amikor zsírjára sült és kezd színesedni, megszórjuk liszttel, borssal és a fűszerpaprikával. Egy percig pirítjuk, majd felöntjük a csontalaplével.

3. Kis lángon, gyakran megkeverve puhára főzzük, majd hozzáadjuk a tejszínt, a petrezselyemzöldet és a citromlét, majd kis lángon kiforraljuk.

4. Feltétként hirtelensült karaj, tarja vagy borjúszelet illik hozzá.

Amennyiben karalábét vásárolunk, a régről ismert, talán fásodásra hajlamosabb, de messze jobb ízű kéket válasszuk.

Csontalaplé

Kép nélkül
250 dkg darabolt marha ritkacsont vagy
250 dkg darabolt sertéscsont
1 nagyobb vöröshagyma
2 gramm egész fekete bors
100 dkg darabolt vegyes zöldség
2 gramm egész gyömbérgyökér
5 dkg
2 gramm egész szegfűbors
2 gramm egész szerecsendió virág
25 dkg kelkáposzta
1 ág zellerlevél vagy

1. A csontokat 4-5 liter hideg vízben kezdjük, lassan, szinte pezsegtetve főzni. A habját nem szükséges leszedni, mert abból is zamatanyagok főnek ki.

2. Ha elfőtte a habját hozzáadjuk a zöldségeket, a fűszereket, sót.

3. Lassan 3-4 órán keresztül főzzük. A végén kb. 1-2 liternyire befőzzük, majd leszűrjük.

4. A szűrletet lezsírozzuk és hagyjuk teljesen leülepedni, majd a ruskosáról lemerjük a kristálytiszta csontlét. Különböző levesbetétekkel fogyaszthatjuk is, de főleg más levesek, főzelékek, mártások készítésekor, alapléként használhatjuk. Mézsűrűségűre beforralva ízkivonatot kapunk, melyből egy kanálnyi is elég egy étel ízesítésére. Kitűnően pótolja a húsleveskockát és hűtőben hónapokig tárolható.

Karalábéfőzelék
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2868 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Sauer Győző Sauer Győző
gasztroABC

Karalábéfőzelék
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Sauer Győző Sauer Győző
gasztroABC

recept beküldése