Borsós csirkeleves

Elkészítési idő: 100 perc Munkaidő: 60 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Borsós csirkeleves
Eszközök: lábas, turmixgép, tűzhely
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
csésze felesborsó
1 és ⅓ db csirkemellfilé
1 ⅔ dl tyúkhúsleves
10 szem bors
6 ⅔ dl víz
1 evőkanál apróra vágott korianderzöld
½ teáskanál
csésze zöld felesborsó
fej apróra vágott hagyma

Elkészítés:

1. A sárga és a zöld felesborsót, az apróra vágott hagymát, a babérlevelet és a borsszemeket nagy lábosba tesszük, felöntjük a vízzel (1. kép), megsózzuk és felforraljuk. Takarékon, fedő nélkül addig főzzük, amíg a borsó megpuhul, közben a tetejéről a habot folyamatosan leszedjük (2. kép). Ha a borsó megpuhult, levesszük a tűzről, és kihűtjük. A babérleveleket kidobjuk.

2. A csirkemellről leszedünk minden zsiradékot. Kis lábosban felforraljuk a tyúkhúslevest, beletesszük a csirkehúst, és megfőzzük. Ha megfőtt, lecsepegtetjük, a levet félretesszük. A kihűlt csirkehúst nagyon vékony csíkokra vágjuk (3. kép), és félretesszük.

3. A félretett felesborsót sima krémmé turmixoljuk, majd visszatesszük a lábosba. Hozzáadjuk a csirkét, a félretett levest és a koriandert (4. kép). Jól összemelegítjük, és tálaljuk.

Borsós csirkeleves Borsós csirkeleves Borsós csirkeleves Borsós csirkeleves
Felesborsó helyett használhatunk hozzá lencsét is, hamarabb megpuhul. Ha vöröslencsét használunk, nem is kell előző este beáztatnunk.
Gyorsabban megpuhul a felesborsó, ha egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Sót ne tegyünk bele! Az áztató vizet öntsük le, a főzéshez használjunk tiszta vizet.
Ezt a levest órákkal a tálalás előtt is elkészíthetjük, tálalás előtt csak kissé fel kell melegíteni.
Maradék húslevessel vagy húsleveskockával is készíthető.

Tyúkhúsleves

Kép nélkül
1.5 kg egész tyúk
1 késhegynyi frissen reszelt szerecsendió
15 szem egész fekete bors
1 db fokhagyma
1 csipet sáfrány vagy
1 mokkáskanál sáfrányos szeklice
ízlés szerint

Egy nagy fazékba beletesszük a gondosan megtisztított, megmosott, feldarabolt tyúkot, lehetőleg az összes belsőségével együtt. Felengedjük hideg vízzel úgy, hogy jól ellepje. Feltesszük főni, de mindig kis lángra éppen csak "gyöngyözzön", ne forrjon! Amikor gyöngyözni kezd tegyük bele a sót és a fűszereket. A fűszereket tea tojásba is zárhatjuk, s így tesszük a levesbe. A jó húsleves titka a lassú főzés fedő nélkül és hogy az elpárolgott vizet ne pótoljuk a főzés során. A húslevest sohasem szabad megkeverni, mert zavaros lesz!

A tyúk korától függ a főzési idő. Ha már kb. 60 percig szépen gyöngyözött a levesünk ellenőrizzük a húst. Félig megfőttnek kell lennie, s ekkor hozzáadhatjuk a gondosan megtisztított zöldséget - sárgarépát, petrezselyem gyökeret, zellert, karalábét.

A hagymákat nem kell teljesen meghámoznunk, a legbelső héjrészt rajta hagyhatjuk, a vöröshagyma legbelső még színes levele szépen színezi is a levesünket. A többi zöldséget nem vékony hasábokra vágjuk.

A lassú főzést addig folytatjuk míg a zöldségek is megpuhulnak.

A főzés során képződő habot vagy leszedjük, vagy rajta hagyjuk (le fog ülepedni mire elkészül a leves), ez ízlés és szokás kérdése.

Amikor kész a leves előmelegített tálra szűrőkanállal kiszedjük külön a húst, külön a zöldségeket, s tálalásig melegen tartjuk. A lét lezsírozhatjuk, ha zsírosnak találjuk - kanállal és itatóspapírral vagy szalvétával tudjuk a felesleges zsírt eltávolítani. (Ha lehetőségünk és időnk van rá a tálalás előtti napon is elkészíthetjük a levest, így a tetején megdermedt zsírt könnyű eltávolítani.) Utána finom szűrőn szűrjük a levesestálba - merőkanállal! Ne zúdítsuk bele a tálba.

A levesbetétet soha ne főzzük bele a teljes mennyiségű levesbe mert így részben könnyebben megromlik, részben felszívja a leves egy részét.

A húst, zöldséget, levest, levesbetétet külön tálakban adjuk asztalra.

Borsós csirkeleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2570 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Mexikói ízek Mexikói ízek
(Vince Kiadó, 2000)

Nagyon meglepődik, aki azt képzeli, hogy a mexikói konyha nem más, mint chili con carne, guacamole és taco. A fenti három örök kedvenc természetesen nem hiányozhat e receptkönyvecskéből, de sok mást is találhatunk benne. Kitűnőek... bővebben...
Borsós csirkeleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Mexikói ízek Mexikói ízek
(Vince Kiadó, 2000)

Nagyon meglepődik, aki azt képzeli, hogy a mexikói konyha nem más, mint chili con carne, guacamole és taco. A fenti három örök kedvenc természetesen nem hiányozhat e receptkönyvecskéből, de sok mást is találhatunk benne. Kitűnőek... bővebben...
tippek, fortélyok