Kötött galuska leves

Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Kötött galuska leves
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
20 dl csontleves
½ dl olaj
1 kávéskanál
1 kávéskanál pirospaprika
1 db paradicsom
1 evőkanál liszt
A galuskához:
2 db tojás
10 dkg liszt
1 csipet
1 kávéskanál olaj
ízlés szerint frissen őrölt fehér bors

Elkészítés:

A vegyes zöldséget tisztítás után karikázd fel, és olajon párold meg. Amikor már majdnem puha, szórd meg liszttel, apróra vágott petrezselyemzölddel és pirospaprikával.

Jól keverd át, és engedd föl a csontlével. Dobd bele a paprikát, a paradicsomot a maradék petrezselyemzöldet. Sózd, ahogy ízlésed diktálja.

Amikor forrni kezd a leves, tedd bele a kötött galuskákat, és 5 percig főzd.

A galuskák elkészítése nem ördöngős mutatvány. Amíg a lé fővöget, elkészülhetsz vele: az egész tojásokból, az étolajjal, csipet sóval és annyi liszttel, amennyit felvesz, gyúrj jó kemény tésztát. Papírvékonyságú, kerek lappá nyújtsd ki, kend meg olajjal, szórd meg finoman őrölt fehérborssal. Tekerd föl a tésztalapot egy vastagabb sodrófára, és a végéről az egyenetlen szélét vágd le. A sodrófa felső részén hosszában vágd el a tekercset.

Ha jól csináltad, egy kb. 15 centi széles, többrétegű lapot kell kapnod. Ezt metéld kisujjnyi széles csíkokra, szedd szét metéltekre, és minden darab közepére köss ügyesen egy laza csomót.

A bohókás levesbetéttel máris felvidíthatod éhes és mogorva vendégeid ábrázatát.

Ha nincs kész csontlevesünk készítsük el az alaplét leveskockából.

Csontalaplé

Kép nélkül
250 dkg darabolt marha ritkacsont vagy
250 dkg darabolt sertéscsont
1 nagyobb vöröshagyma
2 gramm egész fekete bors
100 dkg darabolt vegyes zöldség
2 gramm egész gyömbérgyökér
5 dkg
2 gramm egész szegfűbors
2 gramm egész szerecsendió virág
25 dkg kelkáposzta
1 ág zellerlevél vagy

1. A csontokat 4-5 liter hideg vízben kezdjük, lassan, szinte pezsegtetve főzni. A habját nem szükséges leszedni, mert abból is zamatanyagok főnek ki.

2. Ha elfőtte a habját hozzáadjuk a zöldségeket, a fűszereket, sót.

3. Lassan 3-4 órán keresztül főzzük. A végén kb. 1-2 liternyire befőzzük, majd leszűrjük.

4. A szűrletet lezsírozzuk és hagyjuk teljesen leülepedni, majd a ruskosáról lemerjük a kristálytiszta csontlét. Különböző levesbetétekkel fogyaszthatjuk is, de főleg más levesek, főzelékek, mártások készítésekor, alapléként használhatjuk. Mézsűrűségűre beforralva ízkivonatot kapunk, melyből egy kanálnyi is elég egy étel ízesítésére. Kitűnően pótolja a húsleveskockát és hűtőben hónapokig tárolható.

Kötött galuska leves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 3497 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Sikerkonyhák, sikerreceptek ,
Sikerkonyhák, sikerreceptek
(Publex Kiadó, 1991)

Ez a könyv azoknak szól, akik szeretnek főzni. És azoknak, akik tudnak is. Ez a könyv azoknak szól, akik szeretik a mulatságos malőröket. És azokról, akik túlélték. Ez a könyv azoknak szól, akik szeretnek vendéglőbe járni. És... bővebben...
Kötött galuska leves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Sikerkonyhák, sikerreceptek ,
Sikerkonyhák, sikerreceptek
(Publex Kiadó, 1991)

Ez a könyv azoknak szól, akik szeretnek főzni. És azoknak, akik tudnak is. Ez a könyv azoknak szól, akik szeretik a mulatságos malőröket. És azokról, akik túlélték. Ez a könyv azoknak szól, akik szeretnek vendéglőbe járni. És... bővebben...
vegetáriánus ételek