Kötött galuska leves



Elkészítés:
A vegyes zöldséget tisztítás után karikázd fel, és olajon párold meg. Amikor már majdnem puha, szórd meg liszttel, apróra vágott petrezselyemzölddel és pirospaprikával.
Jól keverd át, és engedd föl a csontlével. Dobd bele a paprikát, a paradicsomot a maradék petrezselyemzöldet. Sózd, ahogy ízlésed diktálja.
Amikor forrni kezd a leves, tedd bele a kötött galuskákat, és 5 percig főzd.
A galuskák elkészítése nem ördöngős mutatvány. Amíg a lé fővöget, elkészülhetsz vele: az egész tojásokból, az étolajjal, csipet sóval és annyi liszttel, amennyit felvesz, gyúrj jó kemény tésztát. Papírvékonyságú, kerek lappá nyújtsd ki, kend meg olajjal, szórd meg finoman őrölt fehérborssal. Tekerd föl a tésztalapot egy vastagabb sodrófára, és a végéről az egyenetlen szélét vágd le. A sodrófa felső részén hosszában vágd el a tekercset.
Ha jól csináltad, egy kb. 15 centi széles, többrétegű lapot kell kapnod. Ezt metéld kisujjnyi széles csíkokra, szedd szét metéltekre, és minden darab közepére köss ügyesen egy laza csomót.
A bohókás levesbetéttel máris felvidíthatod éhes és mogorva vendégeid ábrázatát.
Csontalaplé

1. A csontokat 4-5 liter hideg vízben kezdjük, lassan, szinte pezsegtetve főzni. A habját nem szükséges leszedni, mert abból is zamatanyagok főnek ki.
2. Ha elfőtte a habját hozzáadjuk a zöldségeket, a fűszereket, sót.
3. Lassan 3-4 órán keresztül főzzük. A végén kb. 1-2 liternyire befőzzük, majd leszűrjük.
4. A szűrletet lezsírozzuk és hagyjuk teljesen leülepedni, majd a ruskosáról lemerjük a kristálytiszta csontlét. Különböző levesbetétekkel fogyaszthatjuk is, de főleg más levesek, főzelékek, mártások készítésekor, alapléként használhatjuk. Mézsűrűségűre beforralva ízkivonatot kapunk, melyből egy kanálnyi is elég egy étel ízesítésére. Kitűnően pótolja a húsleveskockát és hűtőben hónapokig tárolható.