Burgonyás gyúrt tészta

Elkészítési idő: 50 perc Munkaidő: 20 perc könnyen elkészíthető olcsó
Burgonyás gyúrt tészta
Adag: 1 adag
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
100 dkg sós vízben főtt burgonya
vagy
100 dkg héjában főtt burgonya
2 db tojás
1 púpozott evőkanál libazsír
vagy
1 púpozott evőkanál sertészsír
vagy
4 dkg vaj
szükség szerint liszt
szükség szerint
A burgonya főzéséhez:
5 dkg

Elkészítés:

A burgonyát, még forrón összetörjük és belekeverjük a zsiradékot. Amikor kihűlt hozzáadjuk a tojásokat. Amennyiben szükséges még sót, majd annyi lisztet, hogy jól gyúrható, nem ragacsos tésztát kapjunk. A tésztát azonnal kezdjük felhasználni, mert ha hosszabban áll meggyengül és ragacsossá válik. A héjában főtt burgonyából készült tészta erre kevésbé hajlamos.

Amennyiben nagyobb mennyiséget készítünk belőle, akkor adagonként gyúrjuk a burgonyához a lisztet. Gombóc, nudli, pogácsa, derelye stb. készítésekor használjuk. Szükség szerint kisebb-nagyobb gombócokat, nudlikat főzünk levesben vagy sós vízben. Sajttal, mártásokkal önálló ételként vagy mártásos húsokhoz, pörköltekhez köretként fogyaszthatjuk. Süthetjük pogácsának vagy tojásba, zsemlemorzsába forgatva bő zsírban fűszeres krokettnek.

Finomabb lesz, ha a burgonyát - a héjában főttet is - erősebben sózott vízben főzzük. Nem tudjuk elsózni, mert a burgonya csak kellő mennyiségű sót vesz fel. A salátához szánt burgonyának, kanálka ecetet vagy citromlevet téve a főzővízébe, jobb tartása lesz.
Burgonyás gyúrt tészta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 6923 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Sauer Győző Sauer Győző
gasztroABC

Burgonyás gyúrt tészta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Sauer Győző Sauer Győző
gasztroABC

ételfotó