Burgonyás gyúrt tészta



Elkészítés:
A burgonyát, még forrón összetörjük és belekeverjük a zsiradékot. Amikor kihűlt hozzáadjuk a tojásokat. Amennyiben szükséges még sót, majd annyi lisztet, hogy jól gyúrható, nem ragacsos tésztát kapjunk. A tésztát azonnal kezdjük felhasználni, mert ha hosszabban áll meggyengül és ragacsossá válik. A héjában főtt burgonyából készült tészta erre kevésbé hajlamos.
Amennyiben nagyobb mennyiséget készítünk belőle, akkor adagonként gyúrjuk a burgonyához a lisztet. Gombóc, nudli, pogácsa, derelye stb. készítésekor használjuk. Szükség szerint kisebb-nagyobb gombócokat, nudlikat főzünk levesben vagy sós vízben. Sajttal, mártásokkal önálló ételként vagy mártásos húsokhoz, pörköltekhez köretként fogyaszthatjuk. Süthetjük pogácsának vagy tojásba, zsemlemorzsába forgatva bő zsírban fűszeres krokettnek.