Tejbetök

Tökfőzelék

Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 30 perc könnyen elkészíthető olcsó
Kép nélkül
Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
5 dl tej
100 dkg gyalult spárgatök
1 csokor finomra vágott kapor
2 dl tejföl
2 evőkanál almaborecet
vagy
2 evőkanál citromlé
szükség szerint
Montírozáshoz:
1 dkg vaj
Rántáshoz:
5 dkg liszt
5 dkg vaj
ízlés szerint édes fűszerpaprika

Elkészítés:

A tököt lesózzuk és összekeverjük a citromlével, majd 30 percig szűrőbe téve állni hagyjuk.

A forró vajban, éppen csak megizzasztjuk a lisztet, majd egy-két keverésnyire sütjük benne a kaprot, s ekkor ráhintjük a fűszerpaprikát.

Hozzáadjuk a kicsepegtetett tököt, tejet és a húsleveskockát.

Kis lángon, gyakran kevergetve puhára főzzük. Amennyiben főzése közben a tök túl sok levet engedett volna ki, a tejfölbe lisztet is keverünk és ezzel még be is behabarjuk.

Megkóstoljuk és ha szükséges sózzuk, ízlés szerint savanyítjuk. Állandóan keverve, óvatosan összeforraljuk, majd a tetejét meghintjük apró vajdarabkákkal.

Bundáskenyér vagy csirkepörkölt feltéttel tálalva kitűnő, könnyű tavaszi-nyári ebéd vagy vacsora.

Bundás zsemle feltéttel hidegen könnyű nyári ebédként és vacsoraként is tálalhatjuk.

Csirkepörkölt

Kép nélkül
2 kisebb darabolt csirke
1 kisebb durvára vágott paradicsom
1 kisebb durvára vágott zöldpaprika
1 evőkanál édes fűszerpaprika
1 fej finomra vágott vöröshagyma
1 csokor apróra vágott petrezselyemzöld
ízlés szerint

1. A forró zsírban szalmasárgára pirítjuk a zöldpaprikát, majd üvegesre futtatjuk a hagymát.

2. Hozzákeverjük a fűszerpaprika felét, és szinte azonnal a paradicsomot. 1-2 keverésnyit pirítjuk és hozzáadjuk, a májak kivételével a csirkét.

3. Saját levében, rázogatva, nem keverve, időnként kevés vizet adva hozzá pároljuk. Amikor a hús puhulni kezd, hozzáadjuk a maradék fűszerpaprikát. Zsírjára sütve, kis lángon 1-2 percig pirítjuk, majd annyi vizet adunk hozzá, hogy kellő szaftja legyen.

4. Hozzáadjuk a májat és ha van a csirkék vérét, majd 6 percig lefedve csendesen főzzük.

5. Petrezselyemzölddel megszórva, galuskával, fejes salátával tálaljuk.

6. Kitűnő feltét kapros tök-, vagy tavaszi primőr főzelékekhez. 70-75 dkg-s rántani való, "kapirgálós" csirkéből az igazi! Tejfellel is dúsítható. Ekkor, az általános közmegegyezés szerint, csirkepaprikásnak nevezik.

Tejbetök
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Lefotóztam!
Ha készítettél fotót róla, töltsd fel itt!

Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 3920 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Sauer Győző Sauer Győző
gasztroABC

Kép nélkül
Tejbetök
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Lefotóztam!
Ha készítettél fotót róla, töltsd fel itt!

Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Sauer Győző Sauer Győző
gasztroABC

pinterest