Krémsajttal töltött focaccia

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 35 perc kis gyakorlattal elkészíthető olcsó
Krémsajttal töltött focaccia
Adag: 1 tepsi
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
45 dkg liszt
30 dkg orda
vagy
30 dkg lágy sajt
1 teáskanál kristálycukor
6 evőkanál olívaolaj
2 és fél dl meleg víz
1 teáskanál
2 és fél dkg friss élesztő

Elkészítés:

Az élesztő felfuttatásához egy kis tálkára, fakanálra, friss élesztőre, langyos vízre és kevés cukorra van szükség.

1. Az élesztőt tálkába morzsoljuk. Hozzáadjuk a cukrot és körülbelül 6 evőkanál langyos vizet vagy más, a receptben előírt folyadékot. Addig keverjük, míg homogén folyadékot nem kapunk.

2. A folyadékot meleg helyen körülbelül 10 percig állni hagyjuk, amikor buborékok keletkeznek benne és megemelkedik , felhasználásra kész. Mielőtt a tésztába kevernénk, keverjük át még egyszer.)

3. A lisztet tálba tesszük a sóval, az élesztős folyadékkal, 2 evőkanál olajjal és a maradék vízzel együtt. A tésztát a lenti előírás szerint összedolgozzuk.

A tészta elkészítése:

a. A lisztet tálba tesszük, megsózzuk. Közepébe mélyedést nyomunk és beleöntjük az élesztős folyadékot, az előírt vízmennyiséget és a többi hozzávalót. Fakanállal összekeverjük, egészen addig, amíg a liszt egyenletesen eloszlik a masszában.

b. A tál alján rücskös, ragadós tészta van. Ebből úgy lesz sütésre alkalmas tészta, ha szépen összedolgozzuk. A tésztát lisztezett gyúródeszkára tesszük, kezünket is meglisztezzük. A gyúráshoz használt lisztmennyiség sosincs megadva a receptben, körülbelül plusz 7 dekagrammot jelent.

c. A tésztát tömör cipóvá formáljuk. Ezután bal csuklónkkal kissé ellapítjuk, hogy szétterüljön. Másik kezünkkel a tésztát egynegyed fordulattal balra fordítjuk, megint ellapítjuk. A mozdulatsort addig folytatjuk, amíg a tészta keménnyé, de rugalmassá válik, és már nem ragad a kezünkhöz (8-10 perc). Ekkor néhányszor erőteljesen a gyúródeszkához csapkodjuk. E mozdulat hatására szabadul fel a lisztből a glutén. Hogy ez megtörtént-e, könnyen ellenőrizhetjük: a felszín alatt buborékoknak kell látszaniuk. A kész tészta sima és rugalmas, tapintásra „visszarúg”.

d. A kész tésztát tiszta tálba tesszük, ruhával letakarjuk és meleg helyen kelesztjük. A legtöbb recept két kelesztési időt ír elő. Ezalatt a tészta térfogatának a kétszeresére kell nőnie. Hogy megkelt-e, tapintással ellenőrizzük. Ha nyomásra megmarad az ujjunk helye, sütésre kész. A receptekben megadott kelesztési idő mindig csak hozzávetőleges. Mivel az élesztő élő anyag, a folyamat függ a hőmérséklettől, a páratartalomtól, a liszt és az élesztő minőségétől.)

Körülbelül 90 perces kelesztés után a tésztát lisztezett gyúródeszkára tesszük és 2-3 percig gyúrjuk. Két részre osztjuk és akkorára nyújtjuk, hogy beleférjen a 25 x 38 centiméteres peremes tepsibe. Az egyik tésztát belenyomkodjuk a kiolajozott tepsibe és a kezünkkel ellapítjuk. Rámorzsoljuk a friss sajtot, a szélén maradjon körülbelül 1 centis üres rész. Beborítjuk a másik kinyújtott tésztával. Ujjunkkal összenyomkodjuk a széleket. A tetejét villával megszurkáljuk és meglocsoljuk a maradék olajjal. Előmelegített, 220 fokos sütőben körülbelül 20 perc alatt ropogósra sütjük.

Genova környékén, az olasz Riviérán kedvelt ez a töltött változat.
Krémsajttal töltött focaccia
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1684 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Világkonyha
Világkonyha
(Kossuth Kiadó, 2008)

A több mint 600 ételreceptet tartalmazó praktikus könyv segítségével a sütés-főzés már nem is lehetne egyszerűbb és sikerrel kecsegtetőbb. A nemzetközi konyha klasszikusai: az olasz spagetti pestóval, a latin-amerikai guacamole, a... bővebben...
Krémsajttal töltött focaccia
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Világkonyha
Világkonyha
(Kossuth Kiadó, 2008)

A több mint 600 ételreceptet tartalmazó praktikus könyv segítségével a sütés-főzés már nem is lehetne egyszerűbb és sikerrel kecsegtetőbb. A nemzetközi konyha klasszikusai: az olasz spagetti pestóval, a latin-amerikai guacamole, a... bővebben...
hírlevél