Bécsi szelet

Wiener Schnitzel

Elkészítési idő: 40 perc Munkaidő: 35 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Bécsi szelet
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
100 dkg kicsontozott borjúcomb
vagy
100 dkg kicsontozott borjúkaraj
10 dkg liszt
20 dkg zsemlemorzsa
2 db tojás
60 dkg sertészsír
vagy
ízlés szerint
Tálaláshoz:
1 doboz ringli
1 kisebb fejes saláta
4 db keményre főzött tojás

Elkészítés:

1. A húst lehártyázzuk, és tizenkettő szeletre vágjuk, majd vékonyra kiverjük.

2. Sózzuk, lisztbe, habosra felvert tojásba, majd zsemlemorzsába forgatjuk.

3. Bő zsírban mindkét oldalát aranybarnára sütjük. A sütés után csepegtetőrácsra helyezzük.

4. Tálaláskor a tányért salátalevelekkel díszítjük, melyekre negyedelt citromot, tojáskarikákat és ajókagyűrűket helyezünk.

Köretnek majonézes burgonyasalátát adunk mellé. Tekintettel arra, hogy a só vizet von el, a rántani való húsokat célszerű közvetlenül a panírozás-sütés előtt sózni. Ily módon eljárva a hús szaftosabb marad és az olaj sem habzik fel annyira.

A rántott ételeket soha ne fedjük le a tálalásig, mert a panír „megereszkedik”.
Fűszeres, erőteljes ízű, igen testes, száraz, karakteres vörösbor illik hozzá.
Nagyon aromatikus és igen testes, meglehetősen száraz fehérbor illik hozzá.

Burgonyasaláta

Kép nélkül
100 dkg kiflikrumpli
0.5 dl olaj
1 nagyobb fej vékonyra szeletelt vöröshagyma
1 nagyobb fej Julienre vágott zellergumó
Főzőléhez::
1 evőkanál 10 %-os ecet
szükség szerint
Öntethez::
1 csapott evőkanál kristálycukor
szükség szerint csontalaplé vagy
szükség szerint víz
ízlés szerint
ízlés szerint ecet
ízlés szerint őrölt fehérbors

A burgonyát sós, enyhén ecetes vízben puhára főzzük, meghámozzuk, s karikára szeleteljük.

A zellert, kevés cukorral megpároljuk, és a hagymával együtt a burgonyához adjuk.

Egy jól záródó dunsztosüvegben összerázzuk az öntethez valókat, majd a burgonyára öntjük. Óvatosan összekeverjük, és egy éjszakára hűtőszekrénybe téve összeérleljük.

Amennyiben a zellert főzzük, azt sós, ecetes vagy citromos, cukros vízben tegyük. Finomabb lesz, ha az öntőlét a zeller főzőlevéből vagy erős csontléből készítjük.

Majonézzel vagy tartármártással is elkészíthetjük, ekkor az érlelés után leöntjük róla a salátalét, majd összekeverjük a mártással.

Hidegkonyhai készítményekhez, hideg sültekhez , sült halakhoz tálaljuk.

Bécsi szelet
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2625 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Sauer Győző Sauer Győző
gasztroABC

Bécsi szelet
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Sauer Győző Sauer Győző
gasztroABC

bevásárlólista