Provence-i halleves
Bouillabaisse



Elkészítés:
A halfejeket a szegfűszeggel tűzdelt hagymával és a vagdalt zellerrel 2 liter vízben felforraljuk és közepes lángon kb. 2 percig főzzük. Csökkentjük a hőt, és 25-30 percig lassan főzzük. Gyakran leszedjük a habját, az alaplét egy tálba szűrjük.
Serpenyőben felhevítjük az olajat, hagymát, édesköményt és kakukkfüvet adunk hozzá és néhány percig enyhén barnítjuk.
Hozzáadjuk a paradicsomot és a fokhagymagerezdeket, addig főzzük, míg a paradicsompüré nedvessége el nem párolog, narancshéjat és sáfrányt keverünk bele, hozzáöntjük a fehérbort, és az egészet sóval és borssal fűszerezzük. A halalaplét lassan, kevergetés közben hozzáadjuk és felfőzzük. A darabokra vágott langusztafarkakat és ördöghalat hozzáadjuk, 3-4 perc múlva a kagylókat is, a tetején elosztjuk a feldarabolt tengeri angolnát, tőkehalat és lepényhalat. 5 percig pihentetjük.
Egy tálat fehérkenyér-szeletekkel kibélelünk és a hallevest beleeresztjük. Forrón tálaljuk.