Grissini

Elkészítési idő: 120 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Grissini
Adag: 1 adag (50 dkg)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 teáskanál kristálycukor
45 dkg liszt
2 és fél dl víz
2 és fél dkg friss élesztő
1 teáskanál

Elkészítés:

1. Az élesztőt tálkába morzsoljuk.

2. Hozzáadjuk a cukrot és körülbelül 6 evőkanál langyos vizet vagy más, a receptben előírt folyadékot. Addig keverjük, míg homogén folyadékot nem kapunk.

3. A folyadékot meleg helyen körülbelül 10 percig állni hagyjuk, amikor buborékok keletkeznek benne és megemelkedik , felhasználásra kész. Mielőtt a tésztába kevernénk, keverjük át még egyszer.

4. A lisztet tálba tesszük a sóval, az élesztős folyadékkal és a maradék vízzel együtt. A tésztát az alábbiak szerint összedolgozzuk.

A tészta elkészítése:

Tálra, fakanálra, lisztre, sóra, az élesztős folyadékra és vízre van szükség. Az ettől eltérő hozzávalókat is külön jelezzük.

1. A lisztet tálba tesszük, megsózzuk. Közepébe mélyedést nyomunk és beleöntjük az élesztős folyadékot, az előírt vízmennyiséget és a többi hozzávalót. Fakanállal összekeverjük, egészen addig, amíg a liszt egyenletesen eloszlik a masszában.

2. A tál alján rücskös, ragadós tészta van. Ebből úgy lesz sütésre alkalmas tészta, ha szépen összedolgozzuk. A tésztát lisztezett gyúródeszkára tesszük, kezünket is meglisztezzük. A gyúráshoz használt lisztmennyiség sosincs megadva a receptben, körülbelül plusz 7 dekagrammot jelent.

3. A tésztát tömör cipóvá formáljuk. Ezután bal csuklónkkal kissé ellapítjuk, hogy szétterüljön. Másik kezünkkel a tésztát egynegyed fordulattal balra fordítjuk, megint ellapítjuk. A mozdulatsort addig folytatjuk, amíg a tészta keménnyé, de rugalmassá válik, és már nem ragad a kezünkhöz (8-10 perc). Ekkor néhányszor erőteljesen a gyúródeszkához csapkodjuk. E mozdulat hatására szabadul fel a lisztből a glutén. Hogy ez megtörtént-e, könnyen ellenőrizhetjük: a felszín alatt buborékoknak kell látszaniuk. A kész tészta sima és rugalmas, tapintásra „visszarúg”.

4. A kész tésztát tiszta tálba tesszük, ruhával letakarjuk és meleg helyen kelesztjük. A legtöbb recept két kelesztési időt ír elő. Ezalatt a tészta térfogatának a kétszeresére kell nőnie. Hogy megkelt-e, tapintással ellenőrizzük. Ha nyomásra megmarad az ujjunk helye, sütésre kész. A receptekben megadott kelesztési idő mindig csak hozzávetőleges. Mivel az élesztő élő anyag, a folyamat függ a hőmérséklettől, a páratartalomtól, a liszt és az élesztő minőségétől.)

5. 60 perces kelesztés után a tésztát lisztezett gyúródeszkára tesszük és 2-3 percig gyúrjuk. Diónyi darabokra osztjuk, majd kisujjnyi vastag rudakká formázzuk. Liszttel meghintjük és áttesszük három kiolajozott sütőlemezre. A rudak között ujjnyi helyet hagyunk. Tiszta ruhával letakarjuk és meleg helyen 60 percet kelesztjük. Előmelegített, 220 fokos sütőben körülbelül 5 perc alatt aranybarnára sütjük. A sütőlemezen hagyjuk kihűlni.

Változatok:

• Fehér liszt helyett használhatunk teljes őrlésűt.

• Keverhetünk a tésztába 2-3 evőkanál olívaolajat, ám ugyanennyivel csökkentendő a víz mennyisége. Így a grissini még finomabb és ropogósabb lesz. Friss élesztő helyett használhatunk szárítottat is.

• A víz részben vagy teljes egészében helyettesíthető tejjel.

Ezt az érdekes olasz péksüteményt, egyéni ízlés szerint fűszerezhetjük: köménnyel, ánizzsal, római köménnyel, korianderrel, rozmaringgal.
Ezeket a kenyértésztából sütött ropogós rudakat először az olasz Piemont tartomány székhelyén, Torinóban készítették, onnan terjedt el az egész világon.
Grissini
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1628 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Világkonyha
Világkonyha
(Kossuth Kiadó, 2008)

A több mint 600 ételreceptet tartalmazó praktikus könyv segítségével a sütés-főzés már nem is lehetne egyszerűbb és sikerrel kecsegtetőbb. A nemzetközi konyha klasszikusai: az olasz spagetti pestóval, a latin-amerikai guacamole, a... bővebben...
Grissini
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Világkonyha
Világkonyha
(Kossuth Kiadó, 2008)

A több mint 600 ételreceptet tartalmazó praktikus könyv segítségével a sütés-főzés már nem is lehetne egyszerűbb és sikerrel kecsegtetőbb. A nemzetközi konyha klasszikusai: az olasz spagetti pestóval, a latin-amerikai guacamole, a... bővebben...
vegetáriánus ételek