Barnamártás

Spanyol mártás

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Kép nélkül
Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
60 dkg darabolt borjúcsont
½ dl madeira bor
1 csipet kakukkfű
1 dl vörösbor
6 dkg zsír
1 dkg
10 dkg liszt
½ dkg fokhagyma
néhány szem egész feketebors

Elkészítés:

A borjúcsontot apróra vágjuk, majd megtisztított és karikára vágott zöldséget, hagymát, fokhagymát, babérlevelet és egész borsot zsírban jó barnára lepirítunk, majd erős csontlével felengedjük. Ízlés szerint sózzuk, utána feltesszük főni. Zsírban cukrot aranysárgára pirítunk, lisztet adunk hozzá, és barnamártást készítünk belőle. Ezzel a mártással berántjuk, hozzáadjuk a paradicsompürét, a kakukkfüvet és a vörösbort. Egyenletes tűzön felforraljuk. A forralás időtartama 4-5 óra. Időnként jól megkeverjük, amikor a zsírja felszínre jön, lezsírozzuk. Ha nagyon besűrűsödne, csontlével engedjük fel. Ha nem elég sűrű, addig főzzük, míg a kívánt sűrűséget eléri. Ha megfőtt, a csontokat eltávolítjuk belőle és finom szitán átszűrjük. A barna (spanyol-) mártásnak szép simának, sötétbarna színűnek kell lennie, sem túl híg, sem túl sűrű nem lehet.

A liszttel, az odakozmálás elkerülése érdekében, célszerűbb a mártást a főzés végén besűríteni. Karamellizált cukorral készített barna rántással végezzük el a sűrítést.
Elkészítésének időigényes volta miatt, ajánlatos a barnamártást már előző napon elkészíteni. Hűtőszekrényben a megromlás veszélye nélkül akár 10 napig is eltartható.
Barnamártás
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Lefotóztam!
Ha készítettél fotót róla, töltsd fel itt!

Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1375 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Vadhús- és halételek
Vadhús- és halételek
(Népszava Kiadó , 1983)

Brillant-Savarin, a gasztronómia klasszikusa szerint a vadpecsenye az asztal legnagyobb gyönyörűségei közé tartozik. Erről való értekezésében kifejti, hogy a vad értéke sokszor attól is függ, hogy milyen tájakon élt és... bővebben...
Kép nélkül
Barnamártás
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Lefotóztam!
Ha készítettél fotót róla, töltsd fel itt!

Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Vadhús- és halételek
Vadhús- és halételek
(Népszava Kiadó , 1983)

Brillant-Savarin, a gasztronómia klasszikusa szerint a vadpecsenye az asztal legnagyobb gyönyörűségei közé tartozik. Erről való értekezésében kifejti, hogy a vad értéke sokszor attól is függ, hogy milyen tájakon élt és... bővebben...
szótár