Élesztős omlós tészta



Elkészítés:
A lisztet gyúródeszkára szitáljuk. A fagyos vajat kisebb kockákra, szeletekre vágjuk és a liszt tetejére szórjuk a porcukorral együtt. A tejfölt meglangyosítjuk, belekeverjük az apróra tördelt élesztőt és a tojást, majd ezt is a liszt és a vaj tetejére öntjük és az összes hozzávalót összegyúrjuk. A gyúrás elején kicsit ragad a tészta, de mire befejezzük a gyúrást szépen összeáll, elválik a gyúródeszkától és a kezünktől is. Kétféleképpen használhatjuk - vagy azonnal dolgozunk vele tovább a recept szerint, - vagy fóliába csomagolva egy éjszakán keresztül a hűtőszekrényben pihentetjük. Fontos alaptészta, ebből készíthető a legtöbb gyümölcsös töltött pite, pozsonyi patkó, beigli, stb.