Gorgonzolás rizottó

Elkészítési idő: 40 perc Munkaidő: 15 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Gorgonzolás rizottó
Eszközök: lábas, reszelő, séfkés, tűzhely
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
45 dkg rizottórizs
6 dkg reszelt parmezán sajt
½ fej hagyma
4 dkg vaj
2 és fél dl száraz fehérbor
7 és fél dl marhahúsleves
ízlés szerint fehér bors

Elkészítés:

1. Megforrósított vajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. A hőmérsékletet közepesre emeljük, a lábosba szórjuk a rizst, és 1-2 percig kevergetve pirítjuk.

2. Felöntjük a borral, majd ha ez elpárolgott, állandó keverés mellett apránként felöntjük a marhahúslevessel, egyszerre körülbelül fél pohárnyival. Minden egyes folyadék-hozzáadás után addig keverjük, amíg a levest a rizs magába nem szívja. A teljes puhulási idő 15-18 perc.

3. Darabokra vágott gorgonzola sajttal ízesítjük. Borssal meghintjük és további 1 percig főzzük.

Tálalás előtt reszelt parmezán sajttal megszórjuk.

Változat:

A gorgonzolát érett camembert-rel helyettesítjük. Ebben az esetben reszelt szerecsendióval és zúzott fokhagymával is fűszerezzük.

Az érett, krémes állagú gorgonzola jobban illik ehhez a recepthez, mint a keményebb, csípősebb rokfort.
Csirke, borjú és halételek érdekes, pikáns köreteként is asztalra adható.

Marhahúsleves

Kép nélkül
100 dkg marhacsont
100 dkg marhahús
2 db érett paradicsom
4 liter hideg víz
1 nagyobb sárgarépa
1 gerezd fokhagyma
ízlés szerint
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors

1. Mossuk, hámozzuk és tisztítsuk meg a zöldségeket. Ha szegfűszeget is használunk, szurkáljuk a hagymába. Csak nagyon érett paradicsomot vásároljunk. A zellerszál leveleit is hozzáadhatjuk.

2. Vízzel teli nagy lábost tegyünk alacsony fokozatra, tegyük bele a húst (1. kép) és a csontokat. A víznek lassan kell forrnia, csupán gyöngyözve

a teljes főzési idő alatt.

3. Adjuk hozzá a zöldségeket (2. kép), a zöldfűszereket és a fűszereket. Az elején csak kevés sót tegyünk bele, még sózhatjuk a főzés során.

4. Szedjük le a habot a főzés alatt (3. kép), amely először bőségesen fog képződni a tetején, majd egyre kevésbé. A húslevest alacsony tűzön 180 percen át főzzük.

5. A húslevest szűrjük tálba (4. kép), szedjük ki a zöldségeket. (A húst egy kedvelt mártással is tálalhatjuk.) Amikor a leves teljesen kihűlt, tegyük hűtőszekrénybe. A zsiradék megszilárdul a felszínén, és könnyedén leemelhető.

Gorgonzolás rizottó
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1096 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Világkonyha
Világkonyha
(Kossuth Kiadó, 2008)

A több mint 600 ételreceptet tartalmazó praktikus könyv segítségével a sütés-főzés már nem is lehetne egyszerűbb és sikerrel kecsegtetőbb. A nemzetközi konyha klasszikusai: az olasz spagetti pestóval, a latin-amerikai guacamole, a... bővebben...
Gorgonzolás rizottó
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Világkonyha
Világkonyha
(Kossuth Kiadó, 2008)

A több mint 600 ételreceptet tartalmazó praktikus könyv segítségével a sütés-főzés már nem is lehetne egyszerűbb és sikerrel kecsegtetőbb. A nemzetközi konyha klasszikusai: az olasz spagetti pestóval, a latin-amerikai guacamole, a... bővebben...
pinterest