Hagymás sült polenta



Elkészítés:
Serpenyőben hevítsünk fel 0,6 dl olajat, és pirítsuk benne a hagymát halvány aranybarnára. Sózzuk és borsozzuk. A polentaszeleteket előmelegített sütőben 180 °C-on süssük 5-10 percig, amíg szárazak és ropogósak lesznek. Még jobb, ha barbecue-sütőn vagy szabad tűz fölött grillezzük őket 5 percig, amíg világosbarnák lesznek. A hagymát terítsük szét a polentaszeleteken és tálaljuk.
Egyszerű polenta
1. A vizet a sóval forraljuk fel egy 4 literes vastag falú lábasban (1. kép).
2. Fokozatosan adjuk hozzá a kukoricalisztet (2. kép), keverjük folyamatosan, hogy ne csomósodjon össze. A polentának mindig tökéletesen simának kell lennie.
3. A főzés alatt a polentát nagy láng felett fakanállal, körkörös mozdulatokkal kevergessük (3. kép). Egy idő után a polenta kezd majd elválni az edény falától, amelyen egy vékony réteg képződik. A polentát a 40-45 perces főzési idő közben folyamatosan kevergetni kell. A mennyiségek és az eljárás ugyanez, ha elektromos polentafőzőt használunk. A kukoricalisztet ekkor is apránként kell a forró vízhez adni, majd be kell kapcsolni a mixert. Hagyjuk így főni 40-45 percig.
4. A megfőtt polentát kínálótálra öntjük (4. kép), majd forrón tálaljuk mártással, vagy hagyjuk kihűlni és sült polentát készítünk belőle.