Húsos szoljánka leves

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 35 perc könnyen elkészíthető drága
Húsos szoljánka leves
Eszközök: fazék, séfkés, sütő, tűzhely
Adag: 6-8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
40 dkg csíkokra vágott puhahátszín
25 dkg csíkokra vágott fejes káposzta
3 dl uborkalé
1 púpozott evőkanál kapribogyó
10 szem szeletelt olajbogyó
1 csokor apróra vágott petrezselyemzöld
4 pár szeletelt virsli
20 dkg csíkokra vágott füstölt sertéstarja
20 dkg csíkokra vágott csirkemell
1 teáskanál durvára tört szegfűbors
1 csapott evőkanál fekete bors
1 csokor apróra vágott kapor
1 dl tejföl
1 nagyobb darabolt paradicsom
15 dkg durvára vágott kovászos uborka
15 dkg szeletelt gomba
1 nagyobb csíkokra vágott vöröshagyma
vagy
másfél dl csontalaplé
szükség szerint

Elkészítés:

1. Öntsük össze a csontalaplét és az uborkalét. Az előbbit készíthetjük húsleveskockából is.

2. A káposztát forrázzuk le.

3. A virsli, zöldfűszerek, az olajbogyó, a kapri, a kovászolt uborka és a tejföl kivételével tegyünk mindent a főzőlébe és lefedve lassan, szinte csak pezsegtetve, ha lehet, esetleg cserép-, vagy öntöttvasfazékban, a sütőbe rakva főzzük.

3. Amikor a marhahús is puha, hozzáadjuk a virslit, tejfölt, az olajbogyót, a kaprit és a zöldfűszereket.

4. 5-10 percig, nem forralva összemelegítjük, majd 10-15 percig pihentetjük, s tálaljuk. Lehetőleg kovászolt uborkalét, ennek hiányában savanyított korpalét (ciberét) vagy citromlét használjunk főzésekor. A csirkemellet célszerű később a levesbe adni.

Savanykás, fekete orosz "téglakenyér" szeletekkel fogyasztják.

Csontalaplé

Kép nélkül
250 dkg darabolt marha ritkacsont vagy
250 dkg darabolt sertéscsont
1 nagyobb vöröshagyma
2 gramm egész fekete bors
100 dkg darabolt vegyes zöldség
2 gramm egész gyömbérgyökér
5 dkg
2 gramm egész szegfűbors
2 gramm egész szerecsendió virág
25 dkg kelkáposzta
1 ág zellerlevél vagy

1. A csontokat 4-5 liter hideg vízben kezdjük, lassan, szinte pezsegtetve főzni. A habját nem szükséges leszedni, mert abból is zamatanyagok főnek ki.

2. Ha elfőtte a habját hozzáadjuk a zöldségeket, a fűszereket, sót.

3. Lassan 3-4 órán keresztül főzzük. A végén kb. 1-2 liternyire befőzzük, majd leszűrjük.

4. A szűrletet lezsírozzuk és hagyjuk teljesen leülepedni, majd a ruskosáról lemerjük a kristálytiszta csontlét. Különböző levesbetétekkel fogyaszthatjuk is, de főleg más levesek, főzelékek, mártások készítésekor, alapléként használhatjuk. Mézsűrűségűre beforralva ízkivonatot kapunk, melyből egy kanálnyi is elég egy étel ízesítésére. Kitűnően pótolja a húsleveskockát és hűtőben hónapokig tárolható.

Húsos szoljánka leves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 9194 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Sauer Győző Sauer Győző
gasztroABC

Húsos szoljánka leves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Sauer Győző Sauer Győző
gasztroABC

ételfotó