Piskóta

Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Piskóta
Adag: 1 tepsi
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
12 db tojás
1 csipet
1 db citrom héja
25 dkg finomliszt

Elkészítés:

Óvatosan szétválasztjuk a tojás fehérjét és a sárgáját. A fehérjébe csepp sárgája se kerüljön, mert nem lehet habbá felverni.

A tojás sárgákat a cukor felével addig keverjük, míg térfogata a háromszorosa nő.

A maradék cukorral és sóval kemény habbá verjük fel a tojás fehérjét, majd ebből keveset a sárgájához keverünk. Utána könnyedén az egész habot belekeverjük. Végül a citromhéjat és a megszitált lisztet keverjük hozzá.

Sütőpapírral kibélelt tepsibe vagy kerek tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben 120 C fokon megsütjük.

A sütő alsó rácsára néhány ujjnyi vizet tartalmazó hőálló edényt helyezünk. A felette lévő rácsra helyezzük a sütőtepsit.

Amennyiben nem tortának készítjük sütés előtt tetejét megszórhatjuk, lisztbe forgatott magozott meggyel.

Ugyanígy készíthetjük el a kakaós piskótát is, a kakaóport a liszttel együtt adjuk a masszához. A liszt mennyiségét annyival csökkentjük, ahány evőkanál kakaóport adunk hozzá.

Magozott meggy

Kép nélkül
5 kg kimagozott meggy
0.5 dkg szalicil
ízlés szerint darabolt fahéj
ízlés szerint egész szegfűszeg

1. A meggyet megtisztítjuk, kimagozzuk és kilónként 40 dkg cukorral, fűszerekkel és egy csapott mokkáskanálnyi szalicillal összekeverjük.

2. Naponta kétszer megkeverve két napig, hideg helyen pihentetjük, majd leszűrjük, s jól lenyomkodva dunsztosüvegbe töltjük.

3. A tetejére késhegynyi szalicilt szórunk, majd egy réteg nedves celofánnal leborítjuk. Ennek a tetejére is szórunk késhegynyi szalicilt, majd újabb nedves celofán réteg kerül rá.

4. Legumizzuk és ha van, csavaros teteje azzal is lezárjuk. 6-8 órára dunsztba tesszük. Sötét, hűvös helyen tárolva, minőség romlás nélkül évekig eláll.

5. Levesek, mártások és sütemények készítésekor használjuk fel. Levéből, hasonlóan tartósítva, finom szörp készíthető.

Piskóta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 3056 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Sauer Győző Sauer Győző
gasztroABC

Piskóta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Sauer Győző Sauer Győző
gasztroABC

most van szezonja