Piskóta



Elkészítés:
Óvatosan szétválasztjuk a tojás fehérjét és a sárgáját. A fehérjébe csepp sárgája se kerüljön, mert nem lehet habbá felverni.
A tojás sárgákat a cukor felével addig keverjük, míg térfogata a háromszorosa nő.
A maradék cukorral és sóval kemény habbá verjük fel a tojás fehérjét, majd ebből keveset a sárgájához keverünk. Utána könnyedén az egész habot belekeverjük. Végül a citromhéjat és a megszitált lisztet keverjük hozzá.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe vagy kerek tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben 120 C fokon megsütjük.
A sütő alsó rácsára néhány ujjnyi vizet tartalmazó hőálló edényt helyezünk. A felette lévő rácsra helyezzük a sütőtepsit.
Amennyiben nem tortának készítjük sütés előtt tetejét megszórhatjuk, lisztbe forgatott magozott meggyel.
Ugyanígy készíthetjük el a kakaós piskótát is, a kakaóport a liszttel együtt adjuk a masszához. A liszt mennyiségét annyival csökkentjük, ahány evőkanál kakaóport adunk hozzá.
Magozott meggy

1. A meggyet megtisztítjuk, kimagozzuk és kilónként 40 dkg cukorral, fűszerekkel és egy csapott mokkáskanálnyi szalicillal összekeverjük.
2. Naponta kétszer megkeverve két napig, hideg helyen pihentetjük, majd leszűrjük, s jól lenyomkodva dunsztosüvegbe töltjük.
3. A tetejére késhegynyi szalicilt szórunk, majd egy réteg nedves celofánnal leborítjuk. Ennek a tetejére is szórunk késhegynyi szalicilt, majd újabb nedves celofán réteg kerül rá.
4. Legumizzuk és ha van, csavaros teteje azzal is lezárjuk. 6-8 órára dunsztba tesszük. Sötét, hűvös helyen tárolva, minőség romlás nélkül évekig eláll.
5. Levesek, mártások és sütemények készítésekor használjuk fel. Levéből, hasonlóan tartósítva, finom szörp készíthető.