Sajtos pite

Elkészítési idő: 85 perc Munkaidő: 50 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Sajtos pite
Adag: 1 sütőforma
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
10 dkg frissen reszelt ementáli sajt
1 ⅔ dl sovány tejszín
3 db tojás
10 dkg szeletelt baconszalonna
ízlés szerint
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors

Elkészítés:

Készítsük el a ricottás tésztaalapot.

A kissé felvert tojásokat tálban keverjük össze ízlés szerinti mennyiségű sóval és borssal. Adjuk hozzá az ementálit és a tejszínt. Vegyük ki a hűtőből a korábban elkészített tésztát. A durvára aprított szalonnát terítsük szét rajta, és öntsük rá a tojásos keveréket. Előmelegített sütőben süssük 180 fokon 30-35 percig. Az utolsó 5 percben süssük erősebb fokozaton, hogy a teteje aranybarnára piruljon.

A tojásos, húsos és zöldséges piték többsége kenyér vagy tészta alapú. Ezek a tésztaételek rendkívül népszerűek Olaszországban. Előételként, tízóraira, illetve uzsonnára fogyasztják. Egyúttal tökéletesek piknikhez is.
Száraz fehérbort kínáljunk hozzá.
Friss és semleges, száraz, üde, fiatalon fogyasztandó fehérbor illik hozzá.

Ricottás tészta

Kép nélkül
27 dkg liszt
6 dkg vaj
10 dkg lágy ricotta sajt
1.5 teáskanál

1. Ugyanúgy készítjük el, mint az egyszerű tésztát. A lisztet és a sót halmozzuk, tiszta gyúródeszkára. (1. kép)

2. A közepébe üssük a tojást, adjuk hozzá a vajat és a vizet. Az alapanyagokat keverjük össze. (2. kép)

3. Mintegy 2-3 perc elteltével a tészta szinte az összes lisztet fel fogja venni. Akkor jó ha kicsit morzsás. Ekkor tegyük át egy kilisztezett gyúródeszkára és formázzunk belőle lágy, tömör labdaformát, de dagasszuk. (3. kép)

4. Tegyük 24 cm átmérőjű, szétszedhető tortaformába vagy pitesütőbe, és kissé lapítsuk le. Tenyerünk élével és ujjainkkal terítsük a tésztát, hogy egyenletesen borítsa a sütő alját és az oldalak háromnegyedét. Használjuk a villát az oldalfalak formázásához és az egyenletes magasság kialakításához. Takarjuk le és tegyük hűtőszekrénybe legalább 30 percre. A tésztát, néhány órával, de akár egy nappal a felhasználás előtt is elkészíthetjük.

5. A sajtot akkor adjuk hozzá, amikor a liszt és a vaj szinte már teljesen összekeveredett.

Sajtos pite
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 3375 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Olasz konyha , ,
Olasz konyha
(Kossuth Kiadó, 2005)

Az olasz konyha varázsának titka az a könnyedség, amellyel a legtöbb ínycsiklandó étel elkészíthető, még kezdő szakácsok által is. A szerzők 1001 hagyományos receptet válogattak könyvükhöz Olaszország minden tájáról.... bővebben...
Sajtos pite
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Olasz konyha , ,
Olasz konyha
(Kossuth Kiadó, 2005)

Az olasz konyha varázsának titka az a könnyedség, amellyel a legtöbb ínycsiklandó étel elkészíthető, még kezdő szakácsok által is. A szerzők 1001 hagyományos receptet válogattak könyvükhöz Olaszország minden tájáról.... bővebben...
szólj hozzá, értékelj