Húsvéti pite

Elkészítési idő: 90 perc Munkaidő: 50 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Húsvéti pite
Adag: 1 tortaforma
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
100 dkg paraj
vagy
100 dkg mángold
2 evőkanál vaj
20 dkg ricotta sajt
10 dkg frissen reszelt parmezán sajt
1 teáskanál friss majoránna
1 gerezd finomra vágott fokhagyma
5 evőkanál zsíros tejszín
8 db tojás
1 evőkanál finomra vágott petrezselyem
2 és fél dl extraszűz olívaolaj
2 evőkanál finomra vágott hagyma
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
Tésztához:
60 dkg liszt
2 és fél dl víz
1 és ¼ dl olívaolaj
ízlés szerint

Elkészítés:

Tegyük a lisztet és 2 teáskanálnyi sót a keverőtálba. Adjunk hozzá 1,2 dl olajat és a vizet, s fakanállal keverjük, míg a liszt fel nem vesz minden folyadékot. A keveréket tegyük lisztezett gyúródeszkára és dagasszuk, míg sima és rugalmas tésztát nem kapunk. Osszuk 13 részre, amelyből 12 egyenlő nagyságú, egy pedig kissé nagyobb legyen. Nedves konyharuhával takarjuk le és pihentessük 30 percig. A mángoldot tisztítsuk meg, öblítsük le és 5-7 percig főzzük enyhén sós, forró vízben. Csepegtessük le, nyomkodjuk ki aprítsuk durvára. Pirítsuk meg a hagyma a fokhagymát és a petrezselymet 3 evőkanál olajon, közepes tűzön 2 percig. Adjuk hozzá a mángoldot és folyamatos kevergetés mellett főzzük még 5 percig. Húzzuk félre, tegyük bele a majoránnát, keverjük össze és hagyjuk hűlni. 1 púpozott evőkanálnyi liszthez keverjük a ricottát, a tejszínt és a tojást, aztán sózzuk és borsozzuk, s újra keverjük meg. A nagyobb tésztát enyhén lisztezett gyúródeszkán nyújtsuk vékony kör alakúra, amely elég nagy ahhoz, hogy egy 30 cm átmérőjű, szétszedhető tortasütőformát beboríthassunk vele. A formát kenjük ki olajjal és borítsuk be az alját és az oldalát a tésztával úgy, hogy a szélein kissé túlnyúljon a tészta. Nagyon vékonynak kell lennie, szinte áttetszőnek. Kenjük meg olajjal. A tésztákból nyújtsunk hat akkora korongot, amelyek elég nagyok ahhoz, hogy befedjék a forma alját és az oldalak háromnegyedét. A korongokat tegyük egyenként a formába, tetejüket az utolsó kivételével kenjük meg olajjal. A mángoldot egyenletesen terítsük szét az utolsó tésztalap tetején, és szórjuk meg a parmezán felével. Locsoljuk meg 2 evőkanál olajjal és borítsuk be a sajtos keverékkel. Kanál hátával készítsünk 6 mélyedést a töltelékbe. Minden lyukba tegyünk egy darabka vajat, és üssünk bele 1-1 tojást úgy, hogy a sárgája egyben maradjon. Sózzuk és borsozzuk, locsoljuk meg kis olajjal, és szórjuk meg a maradék parmezánnal. A maradék tésztából készítsünk újabb 6, a formával nagyjából megegyező nagyságú lapot. Egyenként borítsuk be velük a tölteléket. A tetejüket kenjük meg olajjal. Az első lap széleit hajtsuk vissza és tapasszuk össze a belső lapok széleivel. A tetejét kenjük meg olajjal és szurkáljuk meg villával. Előmelegített sütőben 190 °C-on süssük i0 percig. Mielőtt kivennénk a formából, fagyjuk kihűlni. Szobahőmérsékleten tálaljuk.

A tojásos, húsos és zöldséges piték többsége kenyér vagy tészta alapú. Ezek a tésztaételek rendkívül népszerűek Olaszországban. Előételként, tízóraira, illetve uzsonnára fogyasztják. Egyúttal tökéletesek piknikhez is.
A Liguriából származó ízletes húsvéti pitét hagyományosan 33 réteg tésztából készítették, ezzel szimbolizálva Krisztus életkorát. Manapság a rétegek száma kevesebb, ahogy a recept is mutatja.
Száraz fehérbort kínáljunk hozzá.
Friss és semleges, száraz, üde, fiatalon fogyasztandó fehérbor illik hozzá.
Húsvéti pite
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2176 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Olasz konyha , ,
Olasz konyha
(Kossuth Kiadó, 2005)

Az olasz konyha varázsának titka az a könnyedség, amellyel a legtöbb ínycsiklandó étel elkészíthető, még kezdő szakácsok által is. A szerzők 1001 hagyományos receptet válogattak könyvükhöz Olaszország minden tájáról.... bővebben...
Húsvéti pite
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Olasz konyha , ,
Olasz konyha
(Kossuth Kiadó, 2005)

Az olasz konyha varázsának titka az a könnyedség, amellyel a legtöbb ínycsiklandó étel elkészíthető, még kezdő szakácsok által is. A szerzők 1001 hagyományos receptet válogattak könyvükhöz Olaszország minden tájáról.... bővebben...
google+