Vezúv kenyértorta

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 45 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Vezúv kenyértorta
Adag: 1 tortaforma
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
40 dkg érett paradicsom
30 dkg szeletelt mozzarella sajt
10 dkg frissen reszelt parmezán sajt
30 dkg liszt
16 dkg szobahőmérsékletű vaj
5 db tojás
2 evőkanál extraszűz olívaolaj
8 levél összetépkedett bazsalikom
2 teáskanál kristálycukor
15 dkg csíkokra vágott sonka
2 evőkanál vaj
dl langyos tej
másfél zacskó szárított élesztő
vagy
2 dkg friss élesztő
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. Az élesztőt morzsoljuk tálkába és adjunk hozzá cukrot. Keverjük össze tejjel (vagy vízzel) és pihentessük 5 percig. A lisztet tegyük keverőtálba, tegyünk hozzá 1 púpozott teáskanálnyi sót és készítsünk mélyedést a közepébe. Öntsük bele az élesztős keveréket, a vékonyra szeletelt vajat és 4 enyhén felvert tojást. Fakanállal kevergessük, míg a lisztes massza össze nem áll.

2. A tésztát tegyük enyhén lisztezett gyúródeszkára. Simítókanál segítségével kaparjuk ki az összes tésztát a tálból. Dagasszuk néhány percig, míg a tészta lágy és rugalmas nem lesz. Tegyük tálba, takarjuk le konyharuhával, és meleg, védett helyen hagyjuk kelni 120 percen át.

3. A paradicsomot tegyük egy percre forró vízbe, húzzuk le a héját, vágjuk félbe és távolítsuk el a magokat. Olajban 3-4 percig pároljuk erős tűzön. Időnként rázzuk meg a serpenyőt.

4. Vajazzunk és lisztezzünk ki egy 24 cm átmérőjű, szétnyitható tortasütőformát. Amikor a kelési idő letelt, tegyük a tésztát enyhén lisztezett gyúródeszkára, és finoman ütögessük meg, hogy kicsit összeessen. Az egyharmadát szakítsuk le és tegyük félre. A maradékot tegyük a szétnyitható tortasütőformába és kézzel húzkodjuk szét a forma alján és oldalain.

5. Borítsuk be a mozzarella felével és a paradicsommal. Sózzuk és borsozzuk, hintsük meg bazsalikommal, borítsuk be a sonkával és a megmaradt mozzarellával. Szórjuk meg parmezánnal és, ízlés szerint, borssal.

6. A félretett tésztából nyújtsunk akkora korongot, mint a sütőforma. A tészta széleit kenjük meg 1 felvert tojás felével. Ezzel a tésztakoronggal borítsuk be a tölteléket, és a két tészta széleit finoman nyomkodva tapasszuk össze. Hagyjuk további 60 percen át kelni.

7. A torta tetejét kenjük meg a maradék tojással, és előmelegített sütőben 200 °C-on süssük 25-30 percig. Forrón tálaljuk.

Vezúv kenyértorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1857 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Olasz konyha , ,
Olasz konyha
(Kossuth Kiadó, 2005)

Az olasz konyha varázsának titka az a könnyedség, amellyel a legtöbb ínycsiklandó étel elkészíthető, még kezdő szakácsok által is. A szerzők 1001 hagyományos receptet válogattak könyvükhöz Olaszország minden tájáról.... bővebben...
Vezúv kenyértorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Olasz konyha , ,
Olasz konyha
(Kossuth Kiadó, 2005)

Az olasz konyha varázsának titka az a könnyedség, amellyel a legtöbb ínycsiklandó étel elkészíthető, még kezdő szakácsok által is. A szerzők 1001 hagyományos receptet válogattak könyvükhöz Olaszország minden tájáról.... bővebben...
pinterest