Nápolyi pizza

Pizza Napoletana

Elkészítési idő: 105 perc Munkaidő: 30 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Nápolyi pizza
Adag: 1-2 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 adag pizzatészta
1 evőkanál kapribogyó
20 dkg vékonyra szeletelt mozzarella sajt
1 teáskanál szárított oregánó
3 evőkanál extraszűz olívaolaj
20 dkg darabolt paradicsom

Elkészítés:

Készítsük el a tésztát. Amikor a kelési idő letelt, kissé lisztezett gyúródeszkán dagasszuk 1 percig. Nyújtsuk a kívánt vastagságúra, és tegyük olajjal kikent pizzasütőbe. A paradicsomot terítsük szét a tetején, és tegyünk rá mozzarella sajtot, a morzsolt vagy egész szardellát és kapribogyót. Locsoljuk meg 1 evőkanál olajjal. Előmelegített sütőben 260 °C-on süssük 15-20 percig. Amikor megsült, hintsük meg az oregánóval, permetezzük meg a maradék olajjal és tálaljuk.

Száraz vörösbort vagy sört kínáljunk mellé.
Senkit ne riasszon vissza a pizzatészta elkészítése, a kezdő háziasszony is meglepően könnyen boldogulhat vele.
Könnyű, száraz, fiatalon fogyasztandó, zamatos, kevés csersavval rendelkező vörösbor illik hozzá.

Pizza- és calzonetészta

Pizza- és calzonetészta
45 dkg finomliszt
0.5 dkg friss élesztő vagy
0.35 dkg szárított élesztő
1.6 dl meleg víz
1 teáskanál finomított
igény szerint olaj

Az élesztőt és a tésztát ugyanúgy készítjük el, mint a kenyér- és focacciatésztát, de csak az itt megadott hozzávalókból. Az olaj, a cukor és a tengeri só a pizza tészta készítésekor nem kell és nem teljes kiőrlésű, hanem finom lisztből készítjük.

1. A friss vagy szárított élesztőt tegyük tálkába. Ha friss élesztőt használunk, morzsoljuk szét (1. kép).

2. Adjuk hozzá a cukrot és a meleg víz felét, és villával keverjük (2. kép), amíg az élesztő fel nem oldódik.

3. Pihentessük a keveréket 10 percig (3. kép). Ha kész krémes állagú. Mielőtt hozzáadjuk a tésztához, keverjük át még egyszer.

4. Tegyük a lisztet a finom sóval, az élesztős keverékkel, az olaj felével és a maradék vízzel együtt nagy tálba (4. kép) és készítsük el a tésztát.

Amikor a tészta megkelt, enyhén lisztezett gyúródeszkán dagasszuk 1 percig. Ha egynél több tésztát készítünk, osszuk a tésztát annyi részre, ahány pizzát szeretnénk. A tésztadarabokból gyúrjunk labdaformákat, majd kissé lapogassuk meg a kezünkkel.

1. Ha sodrófával alakítjuk a tésztát, a kívánt vastagságú korong alakra gyúrjuk (1. kép). Befejezésképp ujjainkkal készítsünk peremet a szélére, így a feltétek nem csepegnek le róla a sütés folyamán. Ezután tegyük olajjal megkent sütőlapra.

2. Ha kézzel szeretnénk megformálni a tésztát, tegyük pizzasütőbe, tenyérrel és ujjainkkal simítsuk az edény széle felé, amíg korong alakúvá nem válik a tészta. Nyomjuk kifelé a tésztát, miközben nyújtjuk is, míg el nem érjük a kívánt vastagságot (2. kép).

3. Miután a pizzatésztát formára alakítottuk, és már a pizzasütőben vagy a sütőlapon van, tegyük félre 10 percre, mielőtt rátennénk a feltéteket. Ezalatt a tészta visszanyeri állagát, amelytől még könnyebbé és gusztusosabbá válik.

Nápolyi pizza
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2282 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Kép nélkül ,
Olasz konyha
(Anno Kiadó, 2003)

bővebben...
Nápolyi pizza
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Kép nélkül ,
Olasz konyha
(Anno Kiadó, 2003)

bővebben...
facebook