Padlizsános pizza



Elkészítés:
Készítsük el a tésztát. A padlizsánt vágjuk 1 cm vastagságú darabokra, és finoman kenjük meg a szeleteket az olaj felével. Grillezzük 5 percen át, folyamatosan forgatva, míg a húsa meg nem sül. Hintsük meg sóval, fokhagymával és petrezselyemmel. Tegyük félre. Amikor a kelési idő letelt, lisztezett gyúródeszkán dagasszuk a tésztát 1 percig. Nyújtsuk a kívánt vastagságúra és tegyük olajjal megkent sütőlapra. Terítsük szét rajta a lecsepegtetett és feldarabolt paradicsomot, és szórjuk meg a sajttal. Permetezzünk rá 1 evőkanál olajat. Előmelegített sütőben 260 fokon süssük 10-15 percig. vegyük ki a pizzát a sütőből és borítsuk be a padlizsánszeletekkel, majd süssük még 5 percig. Amikor megsült, szórjuk meg bazsalikommal, permetezzük rá a megmaradt olajat és forrón tálaljuk.
Pizza- és calzonetészta

Az élesztőt és a tésztát ugyanúgy készítjük el, mint a kenyér- és focacciatésztát, de csak az itt megadott hozzávalókból. Az olaj, a cukor és a tengeri só a pizza tészta készítésekor nem kell és nem teljes kiőrlésű, hanem finom lisztből készítjük.
1. A friss vagy szárított élesztőt tegyük tálkába. Ha friss élesztőt használunk, morzsoljuk szét (1. kép).
2. Adjuk hozzá a cukrot és a meleg víz felét, és villával keverjük (2. kép), amíg az élesztő fel nem oldódik.
3. Pihentessük a keveréket 10 percig (3. kép). Ha kész krémes állagú. Mielőtt hozzáadjuk a tésztához, keverjük át még egyszer.
4. Tegyük a lisztet a finom sóval, az élesztős keverékkel, az olaj felével és a maradék vízzel együtt nagy tálba (4. kép) és készítsük el a tésztát.
Amikor a tészta megkelt, enyhén lisztezett gyúródeszkán dagasszuk 1 percig. Ha egynél több tésztát készítünk, osszuk a tésztát annyi részre, ahány pizzát szeretnénk. A tésztadarabokból gyúrjunk labdaformákat, majd kissé lapogassuk meg a kezünkkel.
1. Ha sodrófával alakítjuk a tésztát, a kívánt vastagságú korong alakra gyúrjuk (1. kép). Befejezésképp ujjainkkal készítsünk peremet a szélére, így a feltétek nem csepegnek le róla a sütés folyamán. Ezután tegyük olajjal megkent sütőlapra.
2. Ha kézzel szeretnénk megformálni a tésztát, tegyük pizzasütőbe, tenyérrel és ujjainkkal simítsuk az edény széle felé, amíg korong alakúvá nem válik a tészta. Nyomjuk kifelé a tésztát, miközben nyújtjuk is, míg el nem érjük a kívánt vastagságot (2. kép).
3. Miután a pizzatésztát formára alakítottuk, és már a pizzasütőben vagy a sütőlapon van, tegyük félre 10 percre, mielőtt rátennénk a feltéteket. Ezalatt a tészta visszanyeri állagát, amelytől még könnyebbé és gusztusosabbá válik.