Római laposkenyér
Piadina



Elkészítés:
Tegyünk lisztet, sütőport és sót nagy tálba. A közepén kialakított mélyedésbe rakjuk a szobahőmérsékletű, vékonyra szelt szalonnát és öntsük bele a vizet. Keverjük össze alaposan, majd a tésztát tegyük át kissé lisztezett gyúródeszkára. Dagasszuk, míg sima és rugalmas nem lesz. Ezután helyezzük vissza a tálba. Borítsuk le konyharuhával és tegyük félre 30 percre. Osszuk fel tojás nagyságú darabokra. Szórjuk meg kis liszttel, és lapítsunk belőlük nagyjából 3 mm vastag, kb. 15 cm átmérőjű korongokat. Villával többször szurkáljuk meg. Palacsintasütőben vagy öntöttvas serpenyőben egyenként süssük, mindenféle zsiradék hozzáadása nélkül. Úgy 2-3 perc elteltével fordítsuk meg és a másik oldalát is süssük még 2-3 percig. A palacsintaszerű kenyereket halmozzuk tányérra, és tálaljuk csemegetálak és friss (érlelés nélküli) sajtok mellé, vagy pedig töltsük sajttal, sonkával más egyébbel.