Rizses véreshurka



Elkészítés:
A fejet, húsokat, bőrkét és a toka szalonnát puhára abáljuk.
A bélfodrot (zsöndör-t)kisütjük és a zsírjában megpirítjuk a hagymát.
A rizst az abalében puhára pároljuk.
A fejet kicsontozzuk (fülét és az orrát félretesszük a sajtba) és a többi hozzávalóval együtt durvára daráljuk, majd hozzáadjuk a rizst, a fűszereket és a vért.
Alaposan összekeverjük és sertés vékony vagy vastagbélbe lazára töltjük.
80-85 C fokos abalében, 30-40 percig abáljuk.
Hideg vízbe szedjük, és hideg helyen kihűtjük. Hűtőben egy hétig, mélyhűtőben 1-2 hónapig tárolható. Erősen megfüstölve is csak 1-2 hétig fogyasztható.
Mivel a vér édeskés, ezért a szokásosnál erősebb fűszerezést, sózást igényel.
Sütve vagy hidegen kitűnő sör-, borkorcsolya.