Gyulai kolbász



Elkészítés:
1. A húst és a szalonnát kockákra vágjuk, rászórjuk az összes fűszert és ízesítőt, majd közepes lyukú darálón megdaráljuk és addig gyúrjuk, míg a felszíne ki nem fényesedik és már nem ragad a kezünkhöz. 24 órán át hideg helyen tartva érleljük.
2. Ezután újra átgyúrjuk és sertés vékonybélbe töltjük. A légbuborékok felett kiszurkáljuk a belet, majd cukros vízbe mártott kézzel végigsimítjuk. Ettől a szúrás nyílásai bezáródnak.
3. A belet megcsavarintva 20-25 cm-s párokra osztjuk és 2-3 napra hideg füstre tesszük.
Hideg, szellős helyen 4-6 hétig érleljük. Így tárolva, 8-10 hétig is eláll.
Ha meleg füsttel tartósítjuk, lángolt kolbász a neve. Az ezen a módon készített kolbász puha, de nem tartós, nem szárítható és rövidebb ideig fogyasztható.
2014.12.04