Zsemlés véreshurka
Német hurka



Elkészítés:
A húsokat puhára abáljuk, az oldalast és a sertésfejet kicsontozzuk, az orrát és a fülét a disznósajtba félretesszük. A tüdőt lehúzzuk a nagyobb hörgőkről.
A húsokat nagy lyukú darálón áteresztjük. A szalonnát apró kockákra vágjuk.
A pirított zsemlekockákat leforrázzuk a forró tejjel. A kockára vágott vöröshagymát megpirítjuk. Az összes hozzávalót összekeverjük. Meglehetősen hígnak kell lennie. Ha szükséges abáló lével hígítjuk.
Mivel az abáláskor megdagad, lehetőleg vastagbélbe, lazára töltjük. A belek végét elkötjük, vagy becövekeljük. 85-90 C fokon, legalább egy órát abáljuk. Akkor jó, ha megszúrva, nem vér, hanem zsíros lé távozik belőle. Az abálás befejezésekor hideg vízbe szedjük, majd hideg helyen, szétrakva őket teljesen lehűtjük. Hűtőben 4-5 napig, mélyhűtőben 1-2 hónapig tárolható. Melegen és hidegen is egyaránt fogyasztható. Melegen, sós vízben főtt burgonyával és párolt vörös káposztával tálaljuk. Ezt a hurkát nem tanácsos füstölni, csak a zsemle nélküli változatát.