Barna alaplé



Elkészítés:
Először a csontokat, és a szalonnabőrt, majd a leveszöldségeket, hagymát, paradicsompürét cukorral megszórva az olajon rozsdabarnára pirítjuk. Felöntjük vízzel, majd hozzáadjuk a sót, a bort és a fűszereket. A vizet időnként pótolva, kis lángon, 3-4 órán keresztül főzzük. A végén hagyjuk a lét 1,5 -2 liternyire beforrni. A tűzről levéve zsírtalanítjuk és leszűrjük. Levesek, mártások, főzelékek ízesítésére használjuk. Hűtőben egy hétig is tárolható. Ha 50-60 dkg sertésbőrt is főzünk benne, és méz sűrűségűre főzzük, úgy megkocsonyásodó ízkivonatot kapunk, mely a hűtőben hónapokig is tárolható, s akár egy kanálnyi is elég belőle egy étel ízesítésére.