Disznósajt

Svártli

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 60 perc tapasztalatot kíván olcsó
Kép nélkül
Adag: 1 darab
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 db sertésfej
20 dkg sertésbőr
2 db kicsontozott sertéscsülök
2 dkg édes fűszerpaprika
5 dkg
5 dl abalé
1 fej zúzott fokhagyma
1 pár sertésvese
10 dkg
50 dkg kicsontozott sertésoldalas
vagy
50 dkg kicsontozott sertéstarja
ízlés szerint morzsolt csombor
ízlés szerint csípős fűszerpaprika
ízlés szerint morzsolt majoránna
Abáláshoz:
10 dkg
1 evőkanál egész bors
10 db babérlevél
Töltéshez:

Elkészítés:

A belsőségeket, húsokat puhára abáljuk a sós, babérleveles, borsos vízben.

A szív felső (pitvari) részét és a belsejében található inakat, szemölcsöket eltávolítjuk. A veséket lapjára kettévágjuk és eltávolítjuk a benne lévő vastag hártyát.

A tüdőt lehúzzuk a hörgőkről és finomra daráljuk. A fejről levesszük a bőrös húst, füleket, az orrát és még a szájpadlását borító vastag húst is. A nyelvről levágjuk az ízlelőbimbókat. A nyelv kivételével, a belsőségeket, a bőrt és a húsokat ujjnyi széles csíkokra vágjuk és összekeverjük a darált tüdővel, az ízesítőkkel, fűszerekkel, sóval és az abáló lével, majd a gyomorba töltjük. Közepébe csúsztatjuk a nyelvet.

A nyílásokat bevarrjuk, s egy vastagabb tűvel alaposan megszurkáljuk.

1 óra hosszat abáljuk, közben meg-meg szurkáljuk. Azon forrón présbe tesszük a nyomóerőt fokozatosan növelve, s közben is meg- szurkálva lepréseljük.

Hűtőszekrényben tárolva, s a vágott felszínét légmentesen lefóliázva egy hétig fogyasztható. Mélyhűtőben tárolva, 6 hétig is fogyasztható marad, de érdemes adagonként lefagyasztani, mert a kiolvasztása után még hűtőben tárolva is gyorsan megromolhat. Hosszabb, hideg füstölés után, szellős, hideg helyen lógatva 2-3 hónapig is fogyasztható.

Kezdetben a fokhagyma és a borókabogyó volt a svártli fűszere Később jött hozzájuk a fűszerpaprika. E három fűszer ritka, együttes használata a magyar konyhában, sajnos elfelejtődőben van. Nagyon finom. Érdemes megpróbálni!
Disznósajt
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Lefotóztam!
Ha készítettél fotót róla, töltsd fel itt!

Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 7196 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Sauer Győző Sauer Győző
gasztroABC

Kép nélkül
Disznósajt
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Lefotóztam!
Ha készítettél fotót róla, töltsd fel itt!

Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Sauer Győző Sauer Győző
gasztroABC

vegetáriánus ételek

Kapcsolódó receptek (sertésnyelv, sertésfej, sertésszív, sertéstüdő, sertésbőr, sertésgyomor összetevők alapján)