Majonéz
Elkészítési idő:
20 perc
Munkaidő: 15 perc
kis gyakorlattal elkészíthető
átlagos ár



Elkészítés:
A tojássárgákat összekeverjük a mustárral, majd 1 percig állni hagyjuk. Ezután apránként, egyre növelve a mennyiséget állandó keverés mellett hozzáadjuk az olajat. Amikor már sűrűsödni kezd, megsózzuk, borssal meghintjük, végül hozzákeverjük az ecetet vagy citromlevet. (Csak szobahőmérsékletű olajat és tojást használjunk.)
Majonéz készítésekor a tojássárgája jobban felveszi az olajat, ha először a citromlét, a mustárt és a sót keverjük hozzá. Ezután először cseppenként majd vékony sugárban, s ha kezd összeállni bátrabban, adjuk hozzá az olajat. Fontos, hogy a hozzávalók egyenlő szobahőmérsékletűek legyenek. Ez a majonéz, melyből azután porcukor, fehérbor, tejszín (habbá verve jobb) és cayennei-bors hozzáadásával készül a tartármártás.