Orosz krémtorta

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Orosz krémtorta
Adag: 1 tortaforma
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Krémhez:
5 dl tejszín
5 dkg cukrozott narancshéj
10 dkg mazsola
2 és fél dkg zselatin
6 db tojás
5 dl tej
5 dkg cukrozott citromhéj
1 dl rum
5 dkg porcukor
½ rúd vanília
Piskótához:
8 db tojás
8 dkg liszt
1 kávéskanál zsemlemorzsa
1 kiskanál vaj
1 kiskanál sütőpor

Elkészítés:

A tojásokból, cukorból, lisztből a szokásos módon piskótát sütünk. Könnyebb lesz a tészta, ha egy kevés zsemlemorzsát keverünk a lisztbe. A piskótát hagyjuk kihűlni.

A zselatint langyos vízben feloldjuk és felhasználásig forró vízfürdőbe állítjuk, időnként megkeverjük, hogy ne bőrösödjék.

A tojások sárgáját habüstben a cukorral jól elkeverjük, hozzáadjuk a tejet (4 dl), vaníliát, azzal is jól elkeverjük. Akkora edényben, amelyre a habüst kényelmesen ráfér, vizet töltünk és felforraljuk, majd a habüstöt ráállítjuk és a krémet besűrítjük. Állandóan keverni kell, mert könnyen csomósodik. Ekkor hozzászűrjük a feloldott zselatint és levesszük a gőzről. Átöntjük egy másik edénybe és gyakran kevergetve hagyjuk kihűlni.

Amíg a krém hűl, a mazsolát megtisztítjuk, megmossuk, majd összekeverjük a rummal, a maradék 1 dl tejjel, porcukorral és a cukrozott gyümölcshéjjal.

Közben a tejszínt kemény habbá verjük és hideg helyen tartjuk felhasználásig. A hab egy részét (körülbelül 1/3-át) hagyjuk meg a torta díszítéséhez. A tejszínhabot akkor keverhetjük a krémhez, amikor már teljesen kihűlt, de még nem kocsonyásodik.

Egy alkalmas formát teljesen kibélelünk zsírpapírral, majd a forma aljára egy merőkanálnyi krémet töltünk, elsimítjuk és befedjük egy piskótalappal, melyet meglocsolunk a mazsolás, rumos tejjel. Erre öntjük az újabb adag krémet, ráhelyezzük a következő piskótalapot és meglocsoljuk. Ezt addig folytatjuk, amíg a hozzávalóink el nem fogynak.

A formát piskótalappal zárjuk, meglocsoljuk, betakarjuk zsírpapírral és 4-5 órára hűtőszekrénybe tesszük. Fogyasztás előtt tálcára borítjuk, a zsírpapírt lehúzzuk a tortáról és a megmaradt tejszínhabbal díszítjük.

Száraz vagy félszáraz pezsgőt kínáljunk hozzá.
Orosz krémtorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2156 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Borok könyve , ,
Borok könyve
(Kossuth Kiadó, 1997)

bővebben...
Orosz krémtorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Borok könyve , ,
Borok könyve
(Kossuth Kiadó, 1997)

bővebben...
recepttár