Orosz krémtorta



Elkészítés:
A tojásokból, cukorból, lisztből a szokásos módon piskótát sütünk. Könnyebb lesz a tészta, ha egy kevés zsemlemorzsát keverünk a lisztbe. A piskótát hagyjuk kihűlni.
A zselatint langyos vízben feloldjuk és felhasználásig forró vízfürdőbe állítjuk, időnként megkeverjük, hogy ne bőrösödjék.
A tojások sárgáját habüstben a cukorral jól elkeverjük, hozzáadjuk a tejet (4 dl), vaníliát, azzal is jól elkeverjük. Akkora edényben, amelyre a habüst kényelmesen ráfér, vizet töltünk és felforraljuk, majd a habüstöt ráállítjuk és a krémet besűrítjük. Állandóan keverni kell, mert könnyen csomósodik. Ekkor hozzászűrjük a feloldott zselatint és levesszük a gőzről. Átöntjük egy másik edénybe és gyakran kevergetve hagyjuk kihűlni.
Amíg a krém hűl, a mazsolát megtisztítjuk, megmossuk, majd összekeverjük a rummal, a maradék 1 dl tejjel, porcukorral és a cukrozott gyümölcshéjjal.
Közben a tejszínt kemény habbá verjük és hideg helyen tartjuk felhasználásig. A hab egy részét (körülbelül 1/3-át) hagyjuk meg a torta díszítéséhez. A tejszínhabot akkor keverhetjük a krémhez, amikor már teljesen kihűlt, de még nem kocsonyásodik.
Egy alkalmas formát teljesen kibélelünk zsírpapírral, majd a forma aljára egy merőkanálnyi krémet töltünk, elsimítjuk és befedjük egy piskótalappal, melyet meglocsolunk a mazsolás, rumos tejjel. Erre öntjük az újabb adag krémet, ráhelyezzük a következő piskótalapot és meglocsoljuk. Ezt addig folytatjuk, amíg a hozzávalóink el nem fogynak.
A formát piskótalappal zárjuk, meglocsoljuk, betakarjuk zsírpapírral és 4-5 órára hűtőszekrénybe tesszük. Fogyasztás előtt tálcára borítjuk, a zsírpapírt lehúzzuk a tortáról és a megmaradt tejszínhabbal díszítjük.