Sertésoldalas polentával



Elkészítés:
Az oldalast fűszeres, zöldséges lében a zöldségekkel és egy fej vöröshagymával félpuhára főzzük. Utána sütőben szép pirosra sütjük úgy, hogy minél több zsír kisüljön belőle. Ha már piros, barbecue szósszal sűrűn kenegetve sütjük még 10-15 percig úgy, hogy a szósz fényes, vastag, barna réteget képezzen a húson. Fogyasztható azonnal is, de ha kihűlt, akkor hűtőben napokig eláll. Grill-partyra kiváló étel. Faszénparázson kell átforrósítani, így a füst még növeli élvezeti értékét.
Elkészítjük a polentát. Ebbe belekeverjük az olajban aranysárgára pirított vöröshagymát, és frissen őrölt borssal fűszerezzük. Őzgerincformába öntjük, kihűtjük. Hidegen szeletelhető, vajban vagy grillen átsüthető. Egyszerű, kitűnő köret. (Kalla Kálmán mesterszakács)
Egyszerű polenta
1. A vizet a sóval forraljuk fel egy 4 literes vastag falú lábasban (1. kép).
2. Fokozatosan adjuk hozzá a kukoricalisztet (2. kép), keverjük folyamatosan, hogy ne csomósodjon össze. A polentának mindig tökéletesen simának kell lennie.
3. A főzés alatt a polentát nagy láng felett fakanállal, körkörös mozdulatokkal kevergessük (3. kép). Egy idő után a polenta kezd majd elválni az edény falától, amelyen egy vékony réteg képződik. A polentát a 40-45 perces főzési idő közben folyamatosan kevergetni kell. A mennyiségek és az eljárás ugyanez, ha elektromos polentafőzőt használunk. A kukoricalisztet ekkor is apránként kell a forró vízhez adni, majd be kell kapcsolni a mixert. Hagyjuk így főni 40-45 percig.
4. A megfőtt polentát kínálótálra öntjük (4. kép), majd forrón tálaljuk mártással, vagy hagyjuk kihűlni és sült polentát készítünk belőle.