Sertésoldalas polentával

Elkészítési idő: 120 perc Munkaidő: 20 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Sertésoldalas polentával
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 adag polenta
100 dkg sertésoldalas
½ dl olívaolaj
5 gerezd fokhagyma
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint

Elkészítés:

Az oldalast fűszeres, zöldséges lében a zöldségekkel és egy fej vöröshagymával félpuhára főzzük. Utána sütőben szép pirosra sütjük úgy, hogy minél több zsír kisüljön belőle. Ha már piros, barbecue szósszal sűrűn kenegetve sütjük még 10-15 percig úgy, hogy a szósz fényes, vastag, barna réteget képezzen a húson. Fogyasztható azonnal is, de ha kihűlt, akkor hűtőben napokig eláll. Grill-partyra kiváló étel. Faszénparázson kell átforrósítani, így a füst még növeli élvezeti értékét.

Elkészítjük a polentát. Ebbe belekeverjük az olajban aranysárgára pirított vöröshagymát, és frissen őrölt borssal fűszerezzük. Őzgerincformába öntjük, kihűtjük. Hidegen szeletelhető, vajban vagy grillen átsüthető. Egyszerű, kitűnő köret. (Kalla Kálmán mesterszakács)

Teltebb, száraz, enyhén fűszeres, elegáns vörösbor illik hozzá.
Elegáns és száraz, lendületes savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.

Egyszerű polenta

Egyszerű polenta
60 dkg kukoricadara
3 liter víz
2 evőkanál durva szemcséjű tengeri só

1. A vizet a sóval forraljuk fel egy 4 literes vastag falú lábasban (1. kép).

2. Fokozatosan adjuk hozzá a kukoricalisztet (2. kép), keverjük folyamatosan, hogy ne csomósodjon össze. A polentának mindig tökéletesen simának kell lennie.

3. A főzés alatt a polentát nagy láng felett fakanállal, körkörös mozdulatokkal kevergessük (3. kép). Egy idő után a polenta kezd majd elválni az edény falától, amelyen egy vékony réteg képződik. A polentát a 40-45 perces főzési idő közben folyamatosan kevergetni kell. A mennyiségek és az eljárás ugyanez, ha elektromos polentafőzőt használunk. A kukoricalisztet ekkor is apránként kell a forró vízhez adni, majd be kell kapcsolni a mixert. Hagyjuk így főni 40-45 percig.

4. A megfőtt polentát kínálótálra öntjük (4. kép), majd forrón tálaljuk mártással, vagy hagyjuk kihűlni és sült polentát készítünk belőle.

Sertésoldalas polentával
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1515 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Borok könyve , ,
Borok könyve
(Kossuth Kiadó, 1997)

bővebben...
Sertésoldalas polentával
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Borok könyve , ,
Borok könyve
(Kossuth Kiadó, 1997)

bővebben...
lexikon