Töltött gombafej

Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Töltött gombafej
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg közepes méretű gomba
2 dl vörösbor
2 db tojás
3 dkg zsemlemorzsa
3 dkg liszt
1 csokor finomra vágott petrezselyemzöld
1 kis fej vöröshagyma
6 dkg vaj
ízlés szerint
ízlés szerint őrölt bors

Elkészítés:

1. Távolítsuk el a gombák szárát. Személyenként 2-2 darabot tegyünk félre, a többit a szárakkal együtt vágjuk finomra.

2. Serpenyőben a vaj felén pirítsuk aranysárgára a vágott hagymát, majd a gombát tegyük rá a petrezselyemmel együtt. Sózzuk, borsozzuk meg és pároljuk puhára. Szórjunk rá lisztet és zsemlemorzsát, és pár percig még pirítsuk.

3. A tűzről levéve keverjük bele a tojássárgákat. A félretett gombafejek tetejéből vágjunk le 1-1 vékony szeletet. Fordítsuk meg a fejeket, hogy a levágott rész alul legyen és így helyezzük bele egy kivajazott tűzálló tálba.

4. Töltsük meg a fejeket a gombapéppel és fedjük be a levágott szeletekkel. Vajazzuk meg a tetejét és közepesen meleg sütőben süssük meg.

5. A vörösbort felére beforraljuk, hozzáadjuk a csontkivonatot és a maradék tölteléket. Összeforraljuk, sóval, borssal ízesítjük, és ezzel a mártással locsoljuk meg a gombákat. Forrón tálaljuk. (Kalla Kálmán mesterszakács receptje)

Kemény, fehér gombát válasszunk hozzá.

Csontalaplé

Kép nélkül
250 dkg darabolt marha ritkacsont vagy
250 dkg darabolt sertéscsont
1 nagyobb vöröshagyma
2 gramm egész fekete bors
100 dkg darabolt vegyes zöldség
2 gramm egész gyömbérgyökér
5 dkg
2 gramm egész szegfűbors
2 gramm egész szerecsendió virág
25 dkg kelkáposzta
1 ág zellerlevél vagy

1. A csontokat 4-5 liter hideg vízben kezdjük, lassan, szinte pezsegtetve főzni. A habját nem szükséges leszedni, mert abból is zamatanyagok főnek ki.

2. Ha elfőtte a habját hozzáadjuk a zöldségeket, a fűszereket, sót.

3. Lassan 3-4 órán keresztül főzzük. A végén kb. 1-2 liternyire befőzzük, majd leszűrjük.

4. A szűrletet lezsírozzuk és hagyjuk teljesen leülepedni, majd a ruskosáról lemerjük a kristálytiszta csontlét. Különböző levesbetétekkel fogyaszthatjuk is, de főleg más levesek, főzelékek, mártások készítésekor, alapléként használhatjuk. Mézsűrűségűre beforralva ízkivonatot kapunk, melyből egy kanálnyi is elég egy étel ízesítésére. Kitűnően pótolja a húsleveskockát és hűtőben hónapokig tárolható.

Töltött gombafej
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2182 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Borok könyve , ,
Borok könyve
(Kossuth Kiadó, 1997)

bővebben...
Töltött gombafej
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Borok könyve , ,
Borok könyve
(Kossuth Kiadó, 1997)

bővebben...
bevásárlólista