Tokaji bormártás

Elkészítési idő: 120 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Kép nélkül
Adag: 10 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
12 dl halalaplé
½ dl száraz tokaji szamorodni bor
22 dkg vaj
1 db citrom
6 gramm fehér bors
5 db tojás
2 dl tejszín
1 dkg
8 dkg liszt

Elkészítés:

A vajban halványsárgára pirítjuk a lisztet, majd felöntjük a halalaplé nagy részével. Megsózzuk, hozzátesszük az összemorzsolt gombát és lassú tűzön körülbelül 90 percet főzzük. Főzés közben a felszínen összegyűlt zsiradékot és habot leszedjük. Mikor kész, finom szűrőn átszűrjük. Közben az apróra vágott hagymát a maradék halalaplével, tokaji szamorodnival, borssal fele mennyiségűre befőzzük. Ekkor hozzáadjuk az előzetesen elkészített mártást (halvelouté). Néhány percig forraljuk, majd hozzáadjuk a tejszínnel elkevert tojássárgáját, majd apránként a maradék vajat is hozzákeverjük. Sóval, citromlével ízesítjük és finom szűrőn vagy ruhán átszűrjük.

Főtt halételekhez és tojásételekhez jól illik.

Halleves

Kép nélkül
60 dkg hal
2 liter hideg víz
4 db érett paradicsom
1 fej közepes méretű vöröshagyma
ízlés szerint

A halat, a zöldséget, a fokhagymát és a petrezselymet a vízzel együtt tegyük nagy lábasba. Félig fedjük le és alacsony tűzön, lassan forraljuk 1 órán keresztül. Sózzuk és lassan forraljuk még 15 percig. Szűrjük tálba, vegyük ki belőle a halat és a zöldséget. Amikor kihűlt tegyük hűtőszekrénybe. Körülbelül másfél liter levest kapunk.

A felhasznált hal legyen friss és válogatott - tőkehal, tengeri süllő, vörös keszeg és vörös csattanóhal.

Tokaji bormártás
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Lefotóztam!
Ha készítettél fotót róla, töltsd fel itt!

Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1744 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Borok könyve , ,
Borok könyve
(Kossuth Kiadó, 1997)

bővebben...
Kép nélkül
Tokaji bormártás
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Lefotóztam!
Ha készítettél fotót róla, töltsd fel itt!

Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Borok könyve , ,
Borok könyve
(Kossuth Kiadó, 1997)

bővebben...
hírlevél