Barnamártás

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Kép nélkül
Adag: 10 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
vagy
20 dl csontleves
½ csokor petrezselyemzöld
8 gramm babérlevél
6 dkg szemes fekete bors
4 gramm gombaszár
6 dkg fokhagyma
4 gramm kakukkfű
6 dkg vaj
7 dkg liszt
4 dkg sárgarépa
10 dkg szalonnabőr
10 dl fehérbor
2 dkg

Elkészítés:

A vajból és lisztből sötétbarna rántást készítünk, beletesszük az apró kockára összevágott, megtisztított zöldségeket, a fűszereket, rövid ideig együtt pirítjuk a rántással, majd felöntjük körülbelül 15 dl barna lével vagy csontlevessel és simára keverjük. Felforraljuk és lassú forralással 150-180 percig főzzük. A mártás felszínén a főzés alatt jelentkező habot és zsiradékot leszedjük. Ezután szűrőruhán átszűrjük egy másik lábasba és hozzáöntjük a maradék barna lét vagy csontlevest és a bort. Ekkor tesszük bele a paradicsompürét, az összemorzsolt gombaszárat. Újra felforraljuk és még 90 perc alatt lassú főzéssel kellő sűrűségűre beforraljuk. A kész mártást finom szitán átszűrjük. A felesleges mennyiséget kihűlés után jégszekrényben tároljuk felhasználásig.

Mindent csinálhatunk a recept leírása szerint, egyet kivéve - a rántást. A rántást mindig a főzés befejezése előtt adjuk a mártáshoz, s néhány percig forraljuk össze. Ha a rántás elkészítésével kezdjük egész biztos, hogy a hosszú főzési idő alatt leég a mártás.

Barna alaplé

Kép nélkül
150 dkg darabolt sertés ritkacsont vagy
150 dkg darabolt marha ritkacsont vagy
150 dkg borjúcsont
10 dkg csíkokra vágott szalonnabőr
40 dkg karikára vágott petrezselyemgyökér
4 gerezd fokhagyma
1 ágacska rozmaring
5 cl olaj
15 dkg szeletelt vöröshagyma
20 dkg darabolt zellergumó
20 dkg karikára vágott sárgarépa
evőkanál egész feketebors
evőkanál durvára tört borókabogyó

Először a csontokat, és a szalonnabőrt, majd a leveszöldségeket, hagymát, paradicsompürét cukorral megszórva az olajon rozsdabarnára pirítjuk. Felöntjük vízzel, majd hozzáadjuk a sót, a bort és a fűszereket. A vizet időnként pótolva, kis lángon, 3-4 órán keresztül főzzük. A végén hagyjuk a lét 1,5 -2 liternyire beforrni. A tűzről levéve zsírtalanítjuk és leszűrjük. Levesek, mártások, főzelékek ízesítésére használjuk. Hűtőben egy hétig is tárolható. Ha 50-60 dkg sertésbőrt is főzünk benne, és méz sűrűségűre főzzük, úgy megkocsonyásodó ízkivonatot kapunk, mely a hűtőben hónapokig is tárolható, s akár egy kanálnyi is elég belőle egy étel ízesítésére.

Csontalaplé

Kép nélkül
250 dkg darabolt marha ritkacsont vagy
250 dkg darabolt sertéscsont
1 nagyobb vöröshagyma
2 gramm egész fekete bors
100 dkg darabolt vegyes zöldség
2 gramm egész gyömbérgyökér
5 dkg
2 gramm egész szegfűbors
2 gramm egész szerecsendió virág
25 dkg kelkáposzta
1 ág zellerlevél vagy

1. A csontokat 4-5 liter hideg vízben kezdjük, lassan, szinte pezsegtetve főzni. A habját nem szükséges leszedni, mert abból is zamatanyagok főnek ki.

2. Ha elfőtte a habját hozzáadjuk a zöldségeket, a fűszereket, sót.

3. Lassan 3-4 órán keresztül főzzük. A végén kb. 1-2 liternyire befőzzük, majd leszűrjük.

4. A szűrletet lezsírozzuk és hagyjuk teljesen leülepedni, majd a ruskosáról lemerjük a kristálytiszta csontlét. Különböző levesbetétekkel fogyaszthatjuk is, de főleg más levesek, főzelékek, mártások készítésekor, alapléként használhatjuk. Mézsűrűségűre beforralva ízkivonatot kapunk, melyből egy kanálnyi is elég egy étel ízesítésére. Kitűnően pótolja a húsleveskockát és hűtőben hónapokig tárolható.

Barnamártás
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Lefotóztam!
Ha készítettél fotót róla, töltsd fel itt!

Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1325 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Borok könyve , ,
Borok könyve
(Kossuth Kiadó, 1997)

bővebben...
Kép nélkül
Barnamártás
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Lefotóztam!
Ha készítettél fotót róla, töltsd fel itt!

Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Borok könyve , ,
Borok könyve
(Kossuth Kiadó, 1997)

bővebben...
most van szezonja

Kapcsolódó receptek (barna alaplé, csontleves összetevők alapján)