Tokaji ostya



Elkészítés:
1. Tegyük egy tálba a lisztet, a közepén alakítsunk ki egy kis mélyedést. Ebbe tegyük a porcukrot, a „kenőcsössé" felolvasztott vajat, az aszúbort és az előzetesen felvert tojást.
2. Az egészet jól dolgozzuk össze és legalább 5 percet folyamatosan keverjük. Ekkor adjuk hozzá a tejszínt és a szódabikarbónát. Keverjük simára a tésztát és hagyjuk 60 percet pihenni.
3. Kisütés előtt kevés olajjal kenjük meg az ostyasütő lapjait és forrósítsuk fel a készüléket. A kellően forró szétnyitott sütő alsó lapjára - a sütőlap felületnagyságától és annak mintázatától függően - tegyünk egy-egy kanálnyi tésztát. Hajtsuk rá a felső sütőlapot és a fogantyút nyomjuk néhány másodpercig össze, hogy a tészta kellőképpen szétterüljön.
4. Néhány perces sütés után lassan nyissuk szét a sütőlapokat. Ha a tészta még tapad, tartsuk nyitva a sütőt, mivel általában saját súlyánál fogva is leválik az ostya, ha nem, akkor egy falapát szélével segítsünk. A kész ostya kisüléskor még lágy, de körülbelül 1 perc alatt megkeményedik, ropogóssá válik. Vaníliás porcukorral megszórva, még melegen tálaljuk.