Tokaji csokoládés mézeskalács



Elkészítés:
A porcukrot a tojássárgájával habosra keverjük. Beletesszük az őrölt fűszereket, a kevés rumba áztatott szódabikarbónát, az átszűrt citromlevet, az előzetesen felmelegített mézet és vajat. Jól összedolgozzuk, végül hozzákeverjük a kemény habbá vert tojásfehérjét és a lisztet.
Olajjal kikent tepsibe öntve megsütjük. A készre sült tésztát tetszés szerinti formára, kisebb darabokra felvágjuk. Minden mézeskalácsdarab tetejét megkenjük tojással, majd arra egy kevés marcipánt teszünk. Közben az összetört csokoládét és cukrot az aszúval folyamatos keverés mellett addig forraljuk, míg olyan sűrűvé válik, hogy lecseppentve nem fut széjjel, hanem megdermed. Ebbe a mártómasszába beleforgatjuk a mézeskalácsszeleteket és rácsra helyezzük. Mikor a csokoládémáz megdermed rajta, már fogyasztható.