Szőlőtorta



Elkészítés:
A porcukrot a margarinnal elkeverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat, a lisztet, és az egészet jól kikeverjük. A tésztát lapos tortaformába öntjük, elsimítjuk és mérsékelten meleg sütőben megsütjük. Mikor kissé kihűlt, megfelelő nagyságú kerek tálra borítjuk. A kész vaníliakrémmel megkenjük a torta tetejét. A szőlőszemeket a szárról leszedjük, megmossuk és ruhával leitatjuk róluk a vizet. Fehér és piros szótőszemekkel ízlésesen kirakjuk a tetejét. Az előre elkészített borkocsonyát annyira felmelegítjük, hogy folyékony legyen. Ezzel leöntjük a szőlőszemek közötti hézagokat, majd a tortát hűtőbe tesszük, hogy a kocsonya megdermedjen. Ízlés szerint tejszínhabot is kínálhatunk hozzá.
Vaníliamártás

Hosszában kettévágjuk a vaníliarudat és kikaparjuk belőle a velőt, amit félreteszünk. Habüstben habosra keverjük a cukrot és a tojássárgákat, majd apránként a lisztet és a tejszínt.
Felforraljuk a tejet, a vaníliahéjjal együtt.
A forró tejet apránként, állandó keverés mellett a kikevert tojásokhoz adjuk.
A habüstöt gőz fölé rakva besűrűsítjük a mártást.
A végén beleadjuk a vaníliavelőt.
Borkocsonya

1. A borokból forralt bort készítünk, majd amikor langyosra hűltek, feloldunk bennük 1-1 dkg zselatint.
2. Jégkockatartóba szőlőszemeket rakunk és felöntjük zselatinnal. Hűtőszekrényben dermesztjük.
Önmagában is finom csemege, de gyümölcstorták bevonására is alkalmas.