Tokaji mártás



Elkészítés:
A barna alapmártást és a tokaji bort egy mély, nyeles teflonserpenyőbe öntjük, felforraljuk, majd gyengébb tűzön 30 percig gyöngyözve forraljuk. Közben tegyük bele a megmosott mazsolát. Végezetül morzsoljunk bele egy kevés vajat is, hogy a mártás bársonyosabb legyen. A szőlőt csak a főzés végén keverjük a mártásba.
Barnamártás

A vajból és lisztből sötétbarna rántást készítünk, beletesszük az apró kockára összevágott, megtisztított zöldségeket, a fűszereket, rövid ideig együtt pirítjuk a rántással, majd felöntjük körülbelül 15 dl barna lével vagy csontlevessel és simára keverjük. Felforraljuk és lassú forralással 150-180 percig főzzük. A mártás felszínén a főzés alatt jelentkező habot és zsiradékot leszedjük. Ezután szűrőruhán átszűrjük egy másik lábasba és hozzáöntjük a maradék barna lét vagy csontlevest és a bort. Ekkor tesszük bele a paradicsompürét, az összemorzsolt gombaszárat. Újra felforraljuk és még 90 perc alatt lassú főzéssel kellő sűrűségűre beforraljuk. A kész mártást finom szitán átszűrjük. A felesleges mennyiséget kihűlés után jégszekrényben tároljuk felhasználásig.